Анализа: Шта је то више са Звездом?!

Док првотимци Црвене звезде најављују раскиде уговора, а челници одбијају да проблем схвате као горући, све је извесније да ће доћи до разлаза старијих играча и не само њих. И то не због лиценце...

Фудбал 04.06.2014 | 14:18
Анализа: Шта је то више са Звездом?!

Актуелни састав фудбалера Црвене звезде, који је после шест сезона вратио титулу у Љутице Богдана 1а пристајући да игра за знатно мање новца од оног који му следује, близу је да се разиђе и то пре почетка припрема за сезону 2014/15.

Питање је, речено је МОНДУ из више извора, само да ли трансферима, нагодбом о опраштању дела дуга уз уручене "чисте папире" или, на начин на који за сада и даље ниједан играч не жели - арбитражом, тј. раскидом уговора.

У клубу, суочени са отвореним нездовољством играчког кадра, поједини челници упорно тврде да не треба ништа ломити преко ноћи и да прво треба сачекати одлуку УЕФА о томе да ли ће црвено-бели играти квалификације за Лигу шампиона или не. Играчи, међутим, тврде да од тога најмање зависи њихов став према евентуалном останку у Србији.

Они, што јавно, што "офф рецорд", поручују да је битније:

а) Како ће се клуб суочити са катастрофалном финансијском ситуацијом и да ли би и наредне сезоне добијали новац повремено, на кашичицу, тек када дигну фрку;

б) Како ће Управа наступати у наредном периоду, а сви су изгледи да је дошло до нових подела међу челницима клуба и екипа то осећа и види;

ц) Какав ће тим Црвена звезда бити у стању да задржи, а потом окупи у намери да се клуб домогне Лиге шампиона или бар Лиге Европе.

Тек тада, потврђено нам је из више извора, играчи ће на тас додати тег звани лиценца.

У овом тренутку, како ствари стоје, потпуно је реално да ће се старија гарда, разићи у потрази за последњим или претпоследњим јаким уговором пред завршетак каријере, а да ће њиховим стопама кренути и тржишно највреднији играч клуба Дарко Лазовић, према којем Звезда већ има више од 400.000 евра дуга.

Конкретно, Црвена звезда већ је одбила две понуде за Лазовића и он због тога није нимало задовољан. МОНДО сазнаје да играч има још мало стрпљења, али да ће и оно попустити уколико челници Црвене звезде буду наставили да затежу у преговорима са наредним понуђивачима и траже нереалне суме.

Исто важи и за Драгана Мрђу, који је отишао корак даље и поручио да ће тражити раскид уговора када се врати са турнеје по САД и Бразилу. Није немогуће да Мрђа понуди клубу нагодбу: отпис дела дуга за чисте папире и слободу у избору нове средине.

Све је извесније да би такав расплет могао да уследи и са Абиолом Даудом, који се и даље прилично тихо држи с обзиром на то да је странац и да је пре годину дана био на корак да оде преко арбитражне комисије. Дауда је преломио да је време за одлазак и само се тражи начин. Он је, лично, и даље за то да оде уз обештећење.

Милош Нинковић потврдио је тезу да је лиценца секундарна ствар код играча и да они траже одговоре друге природе од Управе. Најавио је да ће лично разговарати са челницима пре него што донесе коначну одлуку. У овом тренутку, како ствари стоје, Нинковић је ближи одласку из више разлога.

Код њега постоји жеља да остане и, попут Нејца Печника, Николе Мијаиловића и Ненада Милијаша, бори се за Лигу шампиона, али код фудбалера Црвене звезде више не постоји оптимизам да ће ствари бити систематски решене овог лета и да наредна сезона неће захтевати слична одрицања из недавно завршене. Играчи су, речено нам је, помало уморни и од сопствених очекивања и од неиспуњених обећања.

Њима је, приликом последњег разговора о евентуалној уплати дела дуговања, предочено да ће им новац бити подељен када један од њих буде продат, што је изазвало негативан ефекат из два разлога. Први, питање је када ће се то догодити, може бити за дан, недељу или месец дана, а други, стављено им је до знања да је продаја играча тренутно једини извор прихода и да је стога нереално очекивати да ће клуб бити у стању да нападне Европу.

Ако је и буде...
На крају, али не и најмање важно, већина играча који су изнели највећи терет током сезоне 2013/14, вратила се из иностранства на српске тврде терене, неугледне стадионе, високе некошене траве (тамо где их има), утакмице касне по пола сата због пљуска... Играли су за клуб у којем су морали да се баве разним стварима, поред фудбала, све са циљем да се освоји титула и заустави доминација Партизана.

На том путу, предочено нам је у више разговора и са играчима и са тренерима и са менаџерима, нестао је добар део почетног ентузијазма и занесености идејом о оживљавању посрнулог гиганта, делом и због тога што често са друге стране, одозго, из канцеларија, није постојао једнак ентузијазам.

Већина играча на путу потрошила се у том смислу, освојила жарко жељену титулу и признала да би тешко изгурала још једну овакву сезону.

Неки, попут Дарка Лазовића и Бобана Бајковића, већ су дуго ту, неки, попут Драгана Мрђе, Милоша Нинковића, Нејца Печника, Абиоле Дауде и Ненада Милијаша и даље могу да одиграју сезону за новац какав у Звезди не могу да добију, ни на папиру, на некима, попут Марка Петковића и Александра Ковачевића, клуб може лепо да заради за кратко време, а један међу њима, Никола Мијаиловић, такође може да оде, али има непресушну енергију да остане и инсистира на променама и буди челнике из летаргије.

Не треба ни помињати да ће се, као и током претходних годину дана, први на раскиде уговора одлучивати играчи из другог плана.

Могуће да ће се неки од њих и борити у црвено-белом дресу наредне сезоне, али је сасвим извесно да ће екипа изгледати битно другачије. У којој мери другачије? Е, то већ у великој мери зависи од тога да ли ће Звезда добити лиценцу или не...

Коментари / 0

Оставите коментар