Analiza: Šta je to više sa Zvezdom?!

Dok prvotimci Crvene zvezde najavljuju raskide ugovora, a čelnici odbijaju da problem shvate kao gorući, sve je izvesnije da će doći do razlaza starijih igrača i ne samo njih. I to ne zbog licence...

Fudbal 04.06.2014 | 14:18
Analiza: Šta je to više sa Zvezdom?!

Aktuelni sastav fudbalera Crvene zvezde, koji je posle šest sezona vratio titulu u Ljutice Bogdana 1a pristajući da igra za znatno manje novca od onog koji mu sleduje, blizu je da se raziđe i to pre početka priprema za sezonu 2014/15.

Pitanje je, rečeno je MONDU iz više izvora, samo da li transferima, nagodbom o opraštanju dela duga uz uručene "čiste papire" ili, na način na koji za sada i dalje nijedan igrač ne želi - arbitražom, tj. raskidom ugovora.

U klubu, suočeni sa otvorenim nezdovoljstvom igračkog kadra, pojedini čelnici uporno tvrde da ne treba ništa lomiti preko noći i da prvo treba sačekati odluku UEFA o tome da li će crveno-beli igrati kvalifikacije za Ligu šampiona ili ne. Igrači, međutim, tvrde da od toga najmanje zavisi njihov stav prema eventualnom ostanku u Srbiji.

Oni, što javno, što "off record", poručuju da je bitnije:

a) Kako će se klub suočiti sa katastrofalnom finansijskom situacijom i da li bi i naredne sezone dobijali novac povremeno, na kašičicu, tek kada dignu frku;

b) Kako će Uprava nastupati u narednom periodu, a svi su izgledi da je došlo do novih podela među čelnicima kluba i ekipa to oseća i vidi;

c) Kakav će tim Crvena zvezda biti u stanju da zadrži, a potom okupi u nameri da se klub domogne Lige šampiona ili bar Lige Evrope.

Tek tada, potvrđeno nam je iz više izvora, igrači će na tas dodati teg zvani licenca.

U ovom trenutku, kako stvari stoje, potpuno je realno da će se starija garda, razići u potrazi za poslednjim ili pretposlednjim jakim ugovorom pred završetak karijere, a da će njihovim stopama krenuti i tržišno najvredniji igrač kluba Darko Lazović, prema kojem Zvezda već ima više od 400.000 evra duga.

Konkretno, Crvena zvezda već je odbila dve ponude za Lazovića i on zbog toga nije nimalo zadovoljan. MONDO saznaje da igrač ima još malo strpljenja, ali da će i ono popustiti ukoliko čelnici Crvene zvezde budu nastavili da zatežu u pregovorima sa narednim ponuđivačima i traže nerealne sume.

Isto važi i za Dragana Mrđu, koji je otišao korak dalje i poručio da će tražiti raskid ugovora kada se vrati sa turneje po SAD i Brazilu. Nije nemoguće da Mrđa ponudi klubu nagodbu: otpis dela duga za čiste papire i slobodu u izboru nove sredine.

Sve je izvesnije da bi takav rasplet mogao da usledi i sa Abiolom Daudom, koji se i dalje prilično tiho drži s obzirom na to da je stranac i da je pre godinu dana bio na korak da ode preko arbitražne komisije. Dauda je prelomio da je vreme za odlazak i samo se traži način. On je, lično, i dalje za to da ode uz obeštećenje.

Miloš Ninković potvrdio je tezu da je licenca sekundarna stvar kod igrača i da oni traže odgovore druge prirode od Uprave. Najavio je da će lično razgovarati sa čelnicima pre nego što donese konačnu odluku. U ovom trenutku, kako stvari stoje, Ninković je bliži odlasku iz više razloga.

Kod njega postoji želja da ostane i, poput Nejca Pečnika, Nikole Mijailovića i Nenada Milijaša, bori se za Ligu šampiona, ali kod fudbalera Crvene zvezde više ne postoji optimizam da će stvari biti sistematski rešene ovog leta i da naredna sezona neće zahtevati slična odricanja iz nedavno završene. Igrači su, rečeno nam je, pomalo umorni i od sopstvenih očekivanja i od neispunjenih obećanja.

Njima je, prilikom poslednjeg razgovora o eventualnoj uplati dela dugovanja, predočeno da će im novac biti podeljen kada jedan od njih bude prodat, što je izazvalo negativan efekat iz dva razloga. Prvi, pitanje je kada će se to dogoditi, može biti za dan, nedelju ili mesec dana, a drugi, stavljeno im je do znanja da je prodaja igrača trenutno jedini izvor prihoda i da je stoga nerealno očekivati da će klub biti u stanju da napadne Evropu.

Ako je i bude...
Na kraju, ali ne i najmanje važno, većina igrača koji su izneli najveći teret tokom sezone 2013/14, vratila se iz inostranstva na srpske tvrde terene, neugledne stadione, visoke nekošene trave (tamo gde ih ima), utakmice kasne po pola sata zbog pljuska... Igrali su za klub u kojem su morali da se bave raznim stvarima, pored fudbala, sve sa ciljem da se osvoji titula i zaustavi dominacija Partizana.

Na tom putu, predočeno nam je u više razgovora i sa igračima i sa trenerima i sa menadžerima, nestao je dobar deo početnog entuzijazma i zanesenosti idejom o oživljavanju posrnulog giganta, delom i zbog toga što često sa druge strane, odozgo, iz kancelarija, nije postojao jednak entuzijazam.

Većina igrača na putu potrošila se u tom smislu, osvojila žarko željenu titulu i priznala da bi teško izgurala još jednu ovakvu sezonu.

Neki, poput Darka Lazovića i Bobana Bajkovića, već su dugo tu, neki, poput Dragana Mrđe, Miloša Ninkovića, Nejca Pečnika, Abiole Daude i Nenada Milijaša i dalje mogu da odigraju sezonu za novac kakav u Zvezdi ne mogu da dobiju, ni na papiru, na nekima, poput Marka Petkovića i Aleksandra Kovačevića, klub može lepo da zaradi za kratko vreme, a jedan među njima, Nikola Mijailović, takođe može da ode, ali ima nepresušnu energiju da ostane i insistira na promenama i budi čelnike iz letargije.

Ne treba ni pominjati da će se, kao i tokom prethodnih godinu dana, prvi na raskide ugovora odlučivati igrači iz drugog plana.

Moguće da će se neki od njih i boriti u crveno-belom dresu naredne sezone, ali je sasvim izvesno da će ekipa izgledati bitno drugačije. U kojoj meri drugačije? E, to već u velikoj meri zavisi od toga da li će Zvezda dobiti licencu ili ne...

Komentari / 0

Ostavite komentar