За хуманитарни концерт тражио хонорар од 700 КМ

Хуманитарни концерт који је требало да буде одржан у понедјељак у Банском двору Културном центру у Бањалуци отказан је у посљедњи час јер је пијаниста корепетитор Бартоломеј Станковић из Високог пред наступ тражио хонорар од 700 марака.

Република Српска 04.06.2014 | 11:10
За хуманитарни концерт тражио хонорар од 700 КМ

Сав приход од концерта на којем је требало да наступи и прва виолина Бањалучке филхармоније Јована Раљић био је намијењен за уплату на жиро рачун Владе Републике Српске као помоћ становништву погођеном поплавама.

Раљићева каже да је у шоку због оваквог расплета јер ништа није указивало на то да ће доћи до отказивања наступа.

‘’Концерт смо припремали већ десетак дана и сви у организацији су одлучили да се одрекну хонорара. Ја сам чак оставила студије виолине у Грацу и пропустила неколико предавања како бих свирала за наш народ. Са Бартоломејом сам се договорила да му обезбиједимо само трошкове превоза, смјештај и храну, на шта је он пристао‘’, тврди Раљићева, пише Глас Српске.

Ипак, проблеми су почели током викенда када је Станковић затражио да разговарају о финансијама, тражећи да му буде обезбијеђен и хонорар од 300 марака.

‘’Била сам непријатно изненађена јер се нисмо тако договорили. Међутим, одлучила сам да испоштујем његов захтјев како не би пропао концерт. Али тада је он отишао корак даље и затражио да му новац буде исплаћен унапријед. То нисам могла да урадим јер нисам имала новац. Ипак сам ја студент, а ово је хуманитарни догађај’’, истиче Раљићева.

Каже да је понудила да му дио новца исплати прије концерта, а остатак послије наступа, што Станковићу није одговарало, али је прихватио да настави пробе.

‘’Цијело вријеме се бахато понашао, диктирајући неке своје услове. Није му одговарало ни то што смо тонску пробу у недјељу морали одрадити у неком студију, јер нисмо могли обезбиједити салу Банског двора која је била заузета‘’, каже Раљићева.

Све је кулминирало у понедјељак на генералној проби када је Станковић изричито захтијевао да му одмах буде исплаћен цијели хонорар.

‘’Поновила сам да нисам у могућности да то учиним, а онда је он узвикнуо да повећава хонорар на 700 марака и напустио салу. Од тада га више нисмо видјели нити се послије јављао’’, разочарана је Раљићева.
Додаје да са Станковићем раније није уопште сарађивала, али је од музичких стручњака чула само похвале за његов рад.

‘’Планирали смо да поставимо кутију у коју би посјетиоци остављали добровољне прилоге за поплављено становништво, а Станковић је у једном тренутку чак предлагао и да узмем новац из те кутије да му исплатим хонорар, ако га не будем имала’’, казала је Раљићева.

Бартоломеј Станковић јуче је цијели дан био недоступан за телефонске позиве, преносе медији.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

04.06.2014 09:22

Јадан не био...Презивјеце овај народ и без тебе и теби слицних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.06.2014 09:34

Ја бих ипак чуо и другу страну .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

04.06.2014 09:40

Па засто нису одрзали концерт без њега,ако је ово истина?!Људи који су мислили доци на концерт да помогну досли би без обзира на то да ли свира он или не!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зз

04.06.2014 11:04

Све овакве у ово вријеме на стуб срама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цц

04.06.2014 11:30

ма ја га неби слушао да он мени плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

питањце

04.06.2014 16:51

Кад је Баја заказо свој хуманитарни концерт и дал це за ту прилику да надоградјују стадион Борца ил има довољно мјеста за све заинтересоване? Хоце ли бит директни пренос на РТРС они су познати да испрате сваки занимљив догадјај. А и лако је Баји он је вец кубурио с намјестајем како це кумови и разни министри да се навикну на Фоцанску салу за културно уздизање и тапацирање кауца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијани (ста)

07.06.2014 07:40

Није ми јасно,уколико је ова прица истинита,ста би му знацило све ово,па он је највеци губитник у овој прици.Затворио је сва врата пред собом, за сва времена а себи је обезбедио,резервисао "име" вероватно на целом простору Балкана.Мора да је био пијан.

ОДГОВОРИТЕ