7.668 ученика у Српској не похађа наставу

Чак 7.668 ученика не похађа тренутно наставу у Републици Српској због поплава које су оштетиле више десетина школских објеката.

Република Српска 04.06.2014 | 09:57
7.668 ученика у Српској не похађа наставу

Прецизније, школска звона не оглашавају се за 4.952 основаца те 2.716 средњошколаца.

Према подацима ресорног министарства, у незапамћеном потопу оштећено је 18 централних основних школа, те 11 подручних одјељења, а наставу не изводе ни у седам средњих школа, преносе Независне новине.

Из Министарства просвјете и културе РС наводе да су школама доставили упутство у којем је дефинисано вријеме и начин завршетка наставе у случају да не буду створени услови за извођење наставног процеса до рока предвиђеног за завршетак ове школске године.

"Школе у којима до рокова предвиђених за завршетак наставне годин не буду створени услови за извођење наставе обавезне су да посљедњег дана предвиђеног за завршетак наставе позову ученике како би предметни наставници предложили закључне оцјене", појашњавају у ресорном министарству.

Када је ријеч и о основним и о средњим школама, и даље их највише не ради на подручју Добоја.

Зора Глувак, предсједник Актива директора основних школа добојске регије, који поред Добоја покрива и Петрово, Дервенту, те Брод, каже да је стање и даље изузетно лоше у добојским школама које су оштећене у поплавама.

"Свака школа која тренутно не ради имала је један дан када је преко средстава информисања обавијестила ученике и родитеље да дођу да јавно буду закључене оцјене. Ако није могуће да ученик дође, биће уприличен други дан", наглашава Глувакова.

Она додаје да су оштећења на школама велика када је ријеч и о објектима и о осталој имовини, попут намјештаја. Просвјетни радници кажу да ученици нису изгубили велики обим градива, а учитељи, наставници и професори су, додају, спремни да идуће школске године дио часова посвете утврђивању градива.

"Покушаћемо и додатним часовима надокнадити изгубљено", истичу просвјетни радници те додају да продужење ове школске године није разматрано као опција.

Горан Мутабџија, министар просвјете и културе РС, састао се јуче у Добоју са директорима основних и средњих школа, са којима је разговарао о завршетку школске године у три градске основне и шест средњих школа.

Мутабџија наводи да је донесена одлука да ученици из поплављених подручја буду ослобођени обавезе да оригинална документа предоче уз пријаву за упис у средње школе и на факултете, али да су дужни да до септембра набаве оригинална документа.

"Завршни испити, осим Медицинске школе, која има посебан режим рада, крећу од 5. јуна у Гимназији и трају до 12. јуна. Данас су ученици школа у Средњошколском центру пријавили завршне, матурске испите, подигли своја сведочанства", навео је Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа ове регије.

Он је позвао ученике нижих разреда Економске и трговинске школе, Техничке школе, Саобраћајне и електрошколе, те Управне, Угоститељске и Школе ученика у привреди, да дођу у своје школе 12. и 13. јуна, када ће бити јавно закључивање оцјена, те када ће имати прилику да одговарају и поправе оцјене уколико то желе.

"Екскурзије смо пролонгирали за септембар, а матурске забаве треба да буду одржане у хотелу 'Интегра'. Овом приликом желим да захвалим менаџеру хотела 'Интегра' и Слободану Станковићу, који је омогућио свим матурантима бесплатну матурску забаву", каже Васиљевић.

Коментари / 0

Оставите коментар