7.668 učenika u Srpskoj ne pohađa nastavu

Čak 7.668 učenika ne pohađa trenutno nastavu u Republici Srpskoj zbog poplava koje su oštetile više desetina školskih objekata.

Republika Srpska 04.06.2014 | 09:57
7.668 učenika u Srpskoj ne pohađa nastavu

Preciznije, školska zvona ne oglašavaju se za 4.952 osnovaca te 2.716 srednjoškolaca.

Prema podacima resornog ministarstva, u nezapamćenom potopu oštećeno je 18 centralnih osnovnih škola, te 11 područnih odjeljenja, a nastavu ne izvode ni u sedam srednjih škola, prenose Nezavisne novine.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS navode da su školama dostavili uputstvo u kojem je definisano vrijeme i način završetka nastave u slučaju da ne budu stvoreni uslovi za izvođenje nastavnog procesa do roka predviđenog za završetak ove školske godine.

"Škole u kojima do rokova predviđenih za završetak nastavne godin ne budu stvoreni uslovi za izvođenje nastave obavezne su da posljednjeg dana predviđenog za završetak nastave pozovu učenike kako bi predmetni nastavnici predložili zaključne ocjene", pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kada je riječ i o osnovnim i o srednjim školama, i dalje ih najviše ne radi na području Doboja.

Zora Gluvak, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, koji pored Doboja pokriva i Petrovo, Derventu, te Brod, kaže da je stanje i dalje izuzetno loše u dobojskim školama koje su oštećene u poplavama.

"Svaka škola koja trenutno ne radi imala je jedan dan kada je preko sredstava informisanja obavijestila učenike i roditelje da dođu da javno budu zaključene ocjene. Ako nije moguće da učenik dođe, biće upriličen drugi dan", naglašava Gluvakova.

Ona dodaje da su oštećenja na školama velika kada je riječ i o objektima i o ostaloj imovini, poput namještaja. Prosvjetni radnici kažu da učenici nisu izgubili veliki obim gradiva, a učitelji, nastavnici i profesori su, dodaju, spremni da iduće školske godine dio časova posvete utvrđivanju gradiva.

"Pokušaćemo i dodatnim časovima nadoknaditi izgubljeno", ističu prosvjetni radnici te dodaju da produženje ove školske godine nije razmatrano kao opcija.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, sastao se juče u Doboju sa direktorima osnovnih i srednjih škola, sa kojima je razgovarao o završetku školske godine u tri gradske osnovne i šest srednjih škola.

Mutabdžija navodi da je donesena odluka da učenici iz poplavljenih područja budu oslobođeni obaveze da originalna dokumenta predoče uz prijavu za upis u srednje škole i na fakultete, ali da su dužni da do septembra nabave originalna dokumenta.

"Završni ispiti, osim Medicinske škole, koja ima poseban režim rada, kreću od 5. juna u Gimnaziji i traju do 12. juna. Danas su učenici škola u Srednjoškolskom centru prijavili završne, maturske ispite, podigli svoja svedočanstva", naveo je Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ove regije.

On je pozvao učenike nižih razreda Ekonomske i trgovinske škole, Tehničke škole, Saobraćajne i elektroškole, te Upravne, Ugostiteljske i Škole učenika u privredi, da dođu u svoje škole 12. i 13. juna, kada će biti javno zaključivanje ocjena, te kada će imati priliku da odgovaraju i poprave ocjene ukoliko to žele.

"Ekskurzije smo prolongirali za septembar, a maturske zabave treba da budu održane u hotelu 'Integra'. Ovom prilikom želim da zahvalim menadžeru hotela 'Integra' i Slobodanu Stankoviću, koji je omogućio svim maturantima besplatnu matursku zabavu", kaže Vasiljević.

Komentari / 0

Ostavite komentar