Испунити услове за учешће Срба на изборима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је се Влада Србије још није изјаснила о учешћу Срба на изборима на Косову и Метохији 8. јуна, те додао да за то треба да буду испуњени сви услови.

Србија 01.06.2014 | 15:08
Испунити услове за учешће Срба на изборима

"Нисмо задовољни. Приштина злоупотребљава оно што је договорено у Бриселу", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Он је навео да влада жели да Срби учествују на изборима јер би то било добро како би остварили што значајнију политичку улогу.

Наводећи да је самопроглашено Косово поднијело захтјев за пријем у Венецијанску комисију, Дачић је рекао да Србија не може да спријечи тај пријем, "али неће да гласа и да аплаудира".

Говорећи о односу званичног Београда према кризи у Украјини, Дачић је поновио да је позиција Србије принципијелна и да поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН.

Дачић је рекао да Србија није чланица ЕУ и док не постане њен пуноправни члан није обавезна да "прихвати све што они кажу", те указао на то да Србија мора да води рачуна о сопственим националним и државним интересима.

"Ми не можемо да уводимо рестриктивне мере према Руској Федерацији", навео је Дачић, позвавши земље Запада да се ману притисака који се тичу односа Србије са Русијом и Кином.

Он је додао да неке земље не желе да одустану од праксе притисака на Србију, јер сматрају да једино они "функционишу код Срба".

"Мало су се Срби променили, нема потребе да нас неко притиска, ми ћемо друге да притискамо. Ми ћемо да притискамо тиме што што имамо конструктиван став", истакао је Дачић.

Коментари / 0

Оставите коментар