Ispuniti uslove za učešće Srba na izborima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je se Vlada Srbije još nije izjasnila o učešću Srba na izborima na Kosovu i Metohiji 8. juna, te dodao da za to treba da budu ispunjeni svi uslovi.

Srbija 01.06.2014 | 15:08
Ispuniti uslove za učešće Srba na izborima

"Nismo zadovoljni. Priština zloupotrebljava ono što je dogovoreno u Briselu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je naveo da vlada želi da Srbi učestvuju na izborima jer bi to bilo dobro kako bi ostvarili što značajniju političku ulogu.

Navodeći da je samoproglašeno Kosovo podnijelo zahtjev za prijem u Venecijansku komisiju, Dačić je rekao da Srbija ne može da spriječi taj prijem, "ali neće da glasa i da aplaudira".

Govoreći o odnosu zvaničnog Beograda prema krizi u Ukrajini, Dačić je ponovio da je pozicija Srbije principijelna i da poštuje teritorijalni integritet svake države članice UN.

Dačić je rekao da Srbija nije članica EU i dok ne postane njen punopravni član nije obavezna da "prihvati sve što oni kažu", te ukazao na to da Srbija mora da vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima.

"Mi ne možemo da uvodimo restriktivne mere prema Ruskoj Federaciji", naveo je Dačić, pozvavši zemlje Zapada da se manu pritisaka koji se tiču odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom.

On je dodao da neke zemlje ne žele da odustanu od prakse pritisaka na Srbiju, jer smatraju da jedino oni "funkcionišu kod Srba".

"Malo su se Srbi promenili, nema potrebe da nas neko pritiska, mi ćemo druge da pritiskamo. Mi ćemo da pritiskamo time što što imamo konstruktivan stav", istakao je Dačić.

Komentari / 0

Ostavite komentar