Обиљежен Дан Првог крајишког корпуса ВРС

Служењем помена и прислуживањем свијећа погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, обиљежена је 22. година од формирања Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Република Српска 11.05.2010 | 23:04
Обиљежен Дан Првог крајишког корпуса ВРС

Овај корпус имао је пресудну улогу  у стварању и очувању Републике Српске, а јачину је показао у
великим војним операцијама, међу којима је била најзначајнија “Коридор 92”

Први крајишки корпус је бројио 125 хиљада бораца или више од 60 одсто од укупног броја војника, па би се по бројности, с правом могао назвати и Прва армија. У својој зони одговорности држао је 28 општина, односно око 60 одсто територије Републике Српске. Око  6 500 хиљада бораца овог корпуса дало је живот за Српску, а више од 30 хиљада их је рањено. Корпус је своју јачину исказао у неколико великих војних акција, од којих је најзнајачнија војна операција “Коридор 92”.

Први крајишки корпус није дјеловао само на својој територији. Његови борци су били присутни на два фронта, сјеверном и јужном и покривали 1260 километара фронта.

У знак сјећања на погинуле саборце, али и на команданта Првог крајишког корпуса  генерала Момира Талића, одржан је помен и прислужене су свијеће  на гробу и код  Спомен бисте генерала у Пискавици код Бањалуке.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

озренац

01.06.2014 13:24

Свака цаст РТВ БН овакве ствари заслузују пазњу, а не политицка препуцавања. Ја сам био војник Првог крајиског корпуса.Вјецна слава погинулим борцима и хвала.

ОДГОВОРИТЕ