Obilježen Dan Prvog krajiškog korpusa VRS

Služenjem pomena i prisluživanjem svijeća poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, obilježena je 22. godina od formiranja Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 11.05.2010 | 23:04
Obilježen Dan Prvog krajiškog korpusa VRS

Ovaj korpus imao je presudnu ulogu  u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, a jačinu je pokazao u
velikim vojnim operacijama, među kojima je bila najznačajnija “Koridor 92”

Prvi krajiški korpus je brojio 125 hiljada boraca ili više od 60 odsto od ukupnog broja vojnika, pa bi se po brojnosti, s pravom mogao nazvati i Prva armija. U svojoj zoni odgovornosti držao je 28 opština, odnosno oko 60 odsto teritorije Republike Srpske. Oko  6 500 hiljada boraca ovog korpusa dalo je život za Srpsku, a više od 30 hiljada ih je ranjeno. Korpus je svoju jačinu iskazao u nekoliko velikih vojnih akcija, od kojih je najznajačnija vojna operacija “Koridor 92”.

Prvi krajiški korpus nije djelovao samo na svojoj teritoriji. Njegovi borci su bili prisutni na dva fronta, sjevernom i južnom i pokrivali 1260 kilometara fronta.

U znak sjećanja na poginule saborce, ali i na komandanta Prvog krajiškog korpusa  generala Momira Talića, održan je pomen i prislužene su svijeće  na grobu i kod  Spomen biste generala u Piskavici kod Banjaluke.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ozrenac

01.06.2014 13:24

Svaka cast RTV BN ovakve stvari zasluzuju paznju, a ne politicka prepucavanja. Ja sam bio vojnik Prvog krajiskog korpusa.Vjecna slava poginulim borcima i hvala.

ODGOVORITE