Неке људе комарци не уједају, ево и зашто

Ако спадате међу оне људе којих комарци једноставно не могу да се застите, онда сигурно завидите оној мањини коју комарци изгледа да уопште не нападају. Иако су вам можда рекли да је то зато што је "ваша крв укуснија", истина лежи у нечему сасвим другом - у бактеријама.

Здравље 01.06.2014 | 09:04
Неке људе комарци не уједају, ево и зашто

Наиме, сваки човек има другачије микробе на кожи, а неке бактерије су привлачније комарцима од других.Роб Најт, микробни еколог, објашњава да бактерије и микроби на нашој кожи производе различите хемикалије, од којих неке миришу привлачније комарцима, док их неке одбијају. Око хиљаду милијарди бактерија живи на нашој кожи, а то је само делић стотина хиљада милијарди које живе у нашем организму. Оне играју значајну улогу, и без њих наш зној не би имао онај мирис који има.

Најт наглашава да, иако сви људи деле 99,9 одсто ДНК једни са другима, већина људи дели свега 10% њихових микроба.

Што у преводу значи да свачија кожа мирише другачије, и комарци то јако добро осећају. Како би доказалаи да комарце јако привлаче одређени мириси, научници су замилили 48 одраслих волонтера мушког пола да се суздржавају алкохола, белог лука, зачињене хране и туширања пуна два дана. Мушкарци су носили чарапе од најлона 24 сата, како би сакупили што више кожи својствених микроба.

Научници су затим користили стаклене перле које су протрљали о доњи део мушких стопала, како би покупиле мирисе и бактерије, као мамаце за комарце.

Два мушкарца су оставила мирис на перлама који је био изузетно привлачан крвопијама, док је мирис седморице био потпуно игнорисан. Група "јако провлачних" мушкараца је имала 2,62 пута већу концентрацију једног честог микроба, и 3,11 пута већу концентрацију још једног јако честог микроба у односу на "непривлачне" момке. Непривлачни су на кожи имали много разноликије колоније бактерија.

Научници кажу да је могуће да мирис коже појединих људи игра улогу природног спреја за одбрану од крвопија.

Коментари / 0

Оставите коментар