“Хелпи умјесто селфија”

Поплаве које су задесиле БиХ, Србију и Хрватску активирале су многе да у пуном сјају покажу хуманост и солидарност, које је промовисане и путем друштвених мрежа.

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 13:31
“Хелпи умјесто селфија”

Тако је на многим профилима тренд селфија, гдје се корисник фотографише сам у изазовним позама, замијенио кориснији хелпфи - фотографија оних који се налазе у хуманитарним акцијама или апелују на друге на солидарност.

Хелпи је начин промовисања оних који помажу, али и самог помагања угроженом становништу, а овај вид комуникације су изабрале и многе познате личности. Ставови што се тиче овог начина промовисања су различити, па неки сматрају да ће објава фотографија личног волонтирања покренути друге, док опет други сматрају да то треба да остане приватна ствар.

Александар Бабић, професор интернета и нових медија из Београда, нагласио је да подржава овакав начин позивања људи на радне акције и помагања другима.

"Ово је један од начина како би требало помоћи људима. Они који мисле да је ово погрешно, нека погледају шта су све људи сликали прије поплава. Ту су биле журке са сплавова, скупи шампањци и храна, а сада показују и објављују само добру страну. Надам се да ће овакав начин помоћи свим угроженима, јер смо уз помоћ друштвених мрежа и ових хасхтагова сазнали коме треба помоћи", казао је он.

Младен Миросављевић, професор односа с јавношћу на Бањалука Цоллегеу, каже да живимо у добу када се све поставља на друштвене мреже и немамо уопште приватности.

"Не треба никога да чуди зашто се постављају овакве фотографије и жели да се укаже на поплављена подручја и грађане којима је помоћ неопходна. Мислим да су друштвене мреже напокон показале своју добру страну, јер је управо путем њих добијено много информација, које су биле неопходне и корисне", казао је он.

Миросављевић наглашава да овакав начин фотографисања и обиљежавања на друштевним мрежама, а понајвише на Инстаграму, има и негативну страну.

"Не можете се свима свидјети и то је логично, али треба да пазите како то радите и с којом дозом. Похвално је када сте хумани и бринете о другима, али и проблематично уколико то не радите да помогнете, већ из личне промоције. Тада већ настаје проблем", истакао је он.

Бранкица Стојановић, ПР директор Агенције "Аqуариус", која је активна што се тиче помоћи и виртуелно и на терену, сматра да је ово позитивна појава код корисника друштвених мрежа.

"Не видим ништа лоше у томе, јер је то један вид буђења свијести код људи и да треба помоћи комшијама, пријатељима, родбини или потпуном странцу. На тај начин показује се и да помагати није ништа страшно од чега се треба бјежати, онда ће и други хтјети да помогну и бити ту када је најпотребније", нагласила је она.

Немања Ђукић, социолог на Факултету политичких наука у Бањалуци, искључив је када је оваква врста фотографисања у питању.

"Мислим да су селфи и хелпфи поремећај код људи који су егоцентрични и прееротични. Они воле да се показују без претјеране намјере и покажу како они то раде. Према хришћанству, помоћ другима је нешто свакодневно и нормално, а свакако ми је драго што само се ујединили и што помажемо једни другима. Овакав вид промоције не волим и по мом мишљењу није уопште потребан. Сматрам да је помоћ другима нешто што се задржава за себе и што се види на примјеру анонимних донатора", казао је Ђукић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дана Радман

01.06.2014 06:18

Са свим се мисљењима слазем, сем Дјукица. Немас појма колико је помоци мобилисано кроз друствене мерезе. Тек сад видимо каква је стварна ситуација на терену. А тек солидарност медјусобно измедју свих народа и народности, не требају људи висе политицаре да им кроје памет и раздвајају. ЗИВЈЕЛИ!

ОДГОВОРИТЕ