Фајонова: Нема укидања комесара за проширење ЕУ

Посланица Европског парламента (ЕП) Тања Фајон не располаже информацијама које би могле потврдити да у будућем сазиву Европске комисије (ЕК) неће бити функције комесара за проширење Европске уније (ЕУ).

Босна и Херцеговина 31.05.2014 | 11:01
Фајонова: Нема укидања комесара за проширење ЕУ

Фајон је у разговору за Анадолу Агенцy (АА) рекла да је пријатно изненађена солидарношћу која је била присутна за вријеме поплава у Србији и Босни и Херцеговини (БиХ).

На изборима за посланике Европског парламента, који су у земљама ЕУ одржани од 23. до 25. маја, Тања Фајон је добила још један мандат. Како су се ближили избори за ЕП, почеле су спекулације о реорганизацији Европске комисије.

Тема која је узбуркала јавност била је могућност укидања функције комесара за проширење ЕУ. То је посебно забринуло државе Западног Балкана које воде преговоре око чланства у ЕУ. Фајон каже да нема информацију да ће се нешто такво десити.

"Тачно је да су у посљедње вријеме кружиле спекулације да постоји могућност да више неће постојати комесар за проширење. Не располажем званичним информацијама које би то могле потврдити.

У овом тренутку, дакле непосредно послије европских избора, све изгледа као да до тога неће доћи. Искрено се надам да се то неће догодити, јер би то био лош сигнал државама које желе да се придруже ЕУ, укључујући државе Западног Балкана", сматра Фајон.

Напредак Црне Горе у преговорима са ЕУ итекако су позитивно оцијењени у Бриселу. Посланица Фајон каже да је Црна Гора на добром путу када су у питању европске интеграције.

"Од почетка преговарања 2012. године, Црна Гора је остварила значајан напредак. Јасно је да су поглавља 23 и 24 од виталног значаја, поготово у случају Црне Горе. Процес преговарања поставља јасна мјерила, одређена у дијалогу између Европске комисије и Црне Горе и која треба да се испуне.

У институцијама ЕУ на Црну Гору гледамо као на државу са најмање проблема и државу која предњачи у ЕУ интеграцијама. Мислим да је и ентузијазам што се тиче придруживања ЕУ међу држављанима Црне Горе прилично висок, што је јако важно за спровођење потребних реформи", похвалила је Фајон напредак Црне Горе у преговорима. Међутим, сматра да је није добар сигнал са аспекта оцјене стања то што Црна Гора ни након годину дана нема врховног државног тужиоца.

"То што Црна Гора нема врховног државног тужиоца дуже од годину дана свакако није добар сигнал са аспекта оцјене стања на подручју судства и правосуђа. Два подручја, којима би требало да се посвети пуно пажње и гдје је напредак најпотребнији су борба против организованог криминала и слобода медија", поручила је Фајон.

Посланица ЕП Тања Фајон исказала је забринутост због поплава које су погодиле Србију и Босну и Херцеговину.

"Тренутна ситуација је, усљед временских неприлика и поплава, ванредна и забрињавајућа. Настала штета је велика и имаће дугорочне посљедице. Настала ситуација ће несумњиво утицати на динамику спровођења реформи у Србији, као и у БиХ.

Оно што ме пријатно изненађује у тој ситуацији елементарне непогоде је исказана солидарност држава у региону и превасходно људи. Вољела бих да вјерујем да ће се тренутна сарадња и солидарност у овој мјери наставити и у будућности. Можда ће управо кризна ситуација, у којој су се БиХ и Србија нашле, утврдити пут већој спремности политичара да нађу заједнички језик и да дјелују сложно", казала је Фајон за АА.

Коментари / 0

Оставите коментар