10 ствари које нисте знали о Хавајима

На сам помен ријечи Алоха, знате шта значи и одакле потиче. Наравно, са Хаваја, а означава нешто попут "добар дан" и "довиђења" у једном. Но, сигурно има још неких ствари које нисте знали о овој најмлађој америчкој острвској држави, а мислимо како је вријеме да их сазнате...

Путовања 31.05.2014 | 07:10
10 ствари које нисте знали о Хавајима

1. Јесте ли знали како острво Оаху има свој властити систем аутопутева? Чак три аутопута спајају различите дијелове острва!

2. Астронаути који су тренирани за слијетање на Марс своје су искуство стекли управо на Хавајима. "Аполло Валлеy" је име територије на острву за које се вјерује да је готово идентично тлу на Марсу.

3. Два од осам главних острва су затворени за посјетиоце. Смију их посјећивати само и искључиво домороци, и то за разне културне обреде.

4. За вријеме напада на Пеарл Харбор један се авион срушио на острво Ни'ихау који је данас забрањен туристима. Домороци су заробили пилота летјелице, а он је успјешно побјегао уз помоћ тројице домородаца јапанских коријена.

5. Први сумо рвач који је постигао ниво Јокузуна, а да није био Јапанац, био је - погодили сте - Хавајчанин!

6. Змије на Хавајима готово да и не постоје, а ако их и сретнете, немојте бринути - нису опасне.

7. Хаваји су дом једином мјесту у Сједињеним Америчким Државама гдје постоји краљевска резиденција. Њу је дао саградити краљ Калакуа давне 1870. године. Палата је имала електричну енергију чак четири године прије Бијеле куће у Вашингтону.

8. Велико хавајско острво Оаху континуирано расте захваљујући вулкану на којем се налази, а који непрестано еруптира од 1983. године.

9. Хаваји су једина Америчка држава која има два службена језика - Енглески и Хавајски.

10. Промовисање путем Билборда или Јумбо плаката, на Хавајима је забрањено! Благо њима пар мјесеци прије избора...

Коментари / 0

Оставите коментар