10 stvari koje niste znali o Havajima

Na sam pomen riječi Aloha, znate šta znači i odakle potiče. Naravno, sa Havaja, a označava nešto poput "dobar dan" i "doviđenja" u jednom. No, sigurno ima još nekih stvari koje niste znali o ovoj najmlađoj američkoj ostrvskoj državi, a mislimo kako je vrijeme da ih saznate...

Putovanja 31.05.2014 | 07:10
10 stvari koje niste znali o Havajima

1. Jeste li znali kako ostrvo Oahu ima svoj vlastiti sistem autoputeva? Čak tri autoputa spajaju različite dijelove ostrva!

2. Astronauti koji su trenirani za slijetanje na Mars svoje su iskustvo stekli upravo na Havajima. "Apollo Valley" je ime teritorije na ostrvu za koje se vjeruje da je gotovo identično tlu na Marsu.

3. Dva od osam glavnih ostrva su zatvoreni za posjetioce. Smiju ih posjećivati samo i isključivo domoroci, i to za razne kulturne obrede.

4. Za vrijeme napada na Pearl Harbor jedan se avion srušio na ostrvo Ni'ihau koji je danas zabranjen turistima. Domoroci su zarobili pilota letjelice, a on je uspješno pobjegao uz pomoć trojice domorodaca japanskih korijena.

5. Prvi sumo rvač koji je postigao nivo Jokuzuna, a da nije bio Japanac, bio je - pogodili ste - Havajčanin!

6. Zmije na Havajima gotovo da i ne postoje, a ako ih i sretnete, nemojte brinuti - nisu opasne.

7. Havaji su dom jedinom mjestu u Sjedinjenim Američkim Državama gdje postoji kraljevska rezidencija. Nju je dao sagraditi kralj Kalakua davne 1870. godine. Palata je imala električnu energiju čak četiri godine prije Bijele kuće u Vašingtonu.

8. Veliko havajsko ostrvo Oahu kontinuirano raste zahvaljujući vulkanu na kojem se nalazi, a koji neprestano eruptira od 1983. godine.

9. Havaji su jedina Američka država koja ima dva službena jezika - Engleski i Havajski.

10. Promovisanje putem Bilborda ili Jumbo plakata, na Havajima je zabranjeno! Blago njima par mjeseci prije izbora...

Komentari / 0

Ostavite komentar