Србија шаље Бијељини помоћ у сјеменској роби

Кризни штаб за ванредне ситуације Владе Србије упутиће у Бијељину помоћ у сјеменској роби, изјавио
је државни секретар у Министарству пољопривреде Србије Данило Голубовић.

Република Српска 30.05.2014 | 16:21
Србија шаље Бијељини помоћ у сјеменској роби

"Кризни штаб изашао је у сусрет молби Бијељине и наредних дана контингент семенске робе кренуће у
тај град, тешко погођен катастрофалним поплавама. Семе за Бијељину обезебеђено је у пуној сарадњи са институтима за повртарство и ратарство из Новог Сада и Земуна", рекао је Голубовић.

На питање да ли ће пољопривредници поплављних подручја Србије бити ослобођени ове године од плаћања пореза и других финансијских обавеза, он је одговорио да је то ствар одлуке Владе.

"Одлука да ли ће пољопривредници из поплављених подручја ове године бити ослобођени плаћања пореских и других финансијских обавеза, у искључивој је надлежности Владе Србије. Локалне самоуправе могу већ сад такву иницијативу упутити Влади која ће је сигурно размотрити. У сваком случају јавност ће бити на време обавештена, уколико буде донесена одлука о ослобађању пољопривредника од плаћања пореских обавеза", рекао је Голубовић.

Он је напоменуо да тренутно на теренима поплављених подручја локалне стручне комисије процјењују штету коју су пољопривредницима нанијеле поплаве.

"Кад те комисије пошаљу извештај, Влада Србије ће дати налоге министарствима, како да материјално или
на друге начине конкретно помогне пострадале пољопривреднике, односно њихова имања", рекао је Голубовић.

Према његовим ријечима, тренутне процјене указују да је под поплавама у Србији било од 90.000 до 100.000 хектара пољопривредног земљишта.

"Тек после потпуног повлачења воде биће могуће анализе поплављеног земљишта, као и да ли ће бити могућа његова ревитализација. Искуство нас учи да се пшенице често после оваквих поплава зна усправити, па и одбацити на крају и добар принос", наводи Голубовић.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

семберац

30.05.2014 15:04

То брацо Срби ниста без Вуцица, све похвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

30.05.2014 15:57

Од кога је и превисе је. А ста би са оним Додиковим "студентима" јесу ли то досли из омладинских одбора или су плацени на руке.

ОДГОВОРИТЕ