Srbija šalje Bijeljini pomoć u sjemenskoj robi

Krizni štab za vanredne situacije Vlade Srbije uputiće u Bijeljinu pomoć u sjemenskoj robi, izjavio
je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

Republika Srpska 30.05.2014 | 16:21
Srbija šalje Bijeljini pomoć u sjemenskoj robi

"Krizni štab izašao je u susret molbi Bijeljine i narednih dana kontingent semenske robe krenuće u
taj grad, teško pogođen katastrofalnim poplavama. Seme za Bijeljinu obezebeđeno je u punoj saradnji sa institutima za povrtarstvo i ratarstvo iz Novog Sada i Zemuna", rekao je Golubović.

Na pitanje da li će poljoprivrednici poplavljnih područja Srbije biti oslobođeni ove godine od plaćanja poreza i drugih finansijskih obaveza, on je odgovorio da je to stvar odluke Vlade.

"Odluka da li će poljoprivrednici iz poplavljenih područja ove godine biti oslobođeni plaćanja poreskih i drugih finansijskih obaveza, u isključivoj je nadležnosti Vlade Srbije. Lokalne samouprave mogu već sad takvu inicijativu uputiti Vladi koja će je sigurno razmotriti. U svakom slučaju javnost će biti na vreme obaveštena, ukoliko bude donesena odluka o oslobađanju poljoprivrednika od plaćanja poreskih obaveza", rekao je Golubović.

On je napomenuo da trenutno na terenima poplavljenih područja lokalne stručne komisije procjenjuju štetu koju su poljoprivrednicima nanijele poplave.

"Kad te komisije pošalju izveštaj, Vlada Srbije će dati naloge ministarstvima, kako da materijalno ili
na druge načine konkretno pomogne postradale poljoprivrednike, odnosno njihova imanja", rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, trenutne procjene ukazuju da je pod poplavama u Srbiji bilo od 90.000 do 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Tek posle potpunog povlačenja vode biće moguće analize poplavljenog zemljišta, kao i da li će biti moguća njegova revitalizacija. Iskustvo nas uči da se pšenice često posle ovakvih poplava zna uspraviti, pa i odbaciti na kraju i dobar prinos", navodi Golubović.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

semberac

30.05.2014 15:04

To braco Srbi nista bez Vucica, sve pohvale.

ODGOVORITE
Name

exsa

30.05.2014 15:57

Od koga je i previse je. A sta bi sa onim Dodikovim "studentima" jesu li to dosli iz omladinskih odbora ili su placeni na ruke.

ODGOVORITE