Хиљадама грађана биће потребна помоћ

БиХ се налази на прагу хуманитарне катастрофе, јер подаци говоре да је више од 40 одсто територије БиХ угрожено поплавама, а 1,5 милиона људи погођено њима, да има 25 колективних центара и 46.000 исељеника, док је 1,5 милиона КМ дневно потребно само за један оброк и један литар воде људима који су исељени због поплава.

Босна и Херцеговина 30.05.2014 | 09:22
Хиљадама грађана биће потребна помоћ

Казао је то Рајко Лазић, предсједник Предсједништва Друштва Црвеног крста/крижа БиХ, и апеловао за помоћ у санацији посљедица поплава.

"Сигурно ће у наредних годину дана бити гужва пред вратима Црвеног крижа/крста, јер су људи у поплавама у БиХ остали и без имања и извора прихода. Неопходна је помоћ и донатора, јер држава не може ријешити све потребе", додао је Лазић.

Он је рекао да је Међународна федерација друштава Црвеног крижа и Црвеног полумјесеца одобрила око 572.000 КМ као брзи одговор у случају катастрофе чија је намјена помоћи 2.000 породица с хуманитарном робом попут ћебади, гумених чизама, пакета хране.

Напоменуо је да је до сада у БиХ дошло 300 тона хране, да се више од 30 земаља одазвало апелу Црвеног крста, да је било 13 међународних летова, а у овом тренутку је више од 5.000 волонтера на терену.

Микеле Реза Санчез, шеф делегације Међународне федерације друштава Црвеног крижа и Црвеног полумјесеца, јуче је истакао да су почели радити и путем прелиминарног апела чија је сврха породицама угроженим поплавама обезбиједити сва средства да се могу вратити кућама.

Додао је да су прва средства већ дата и то 200.000 еура од Владе Италије, 100.000 швицарских франака од Црвеног крста Норвешке, 100.000 еура од Црвеног крста Аустрије, 50.000 швицарских франака од иранског Црвеног полумјесеца.

"У првој фази апела ће бити набављане пумпе, исусивачи, средства за бојење, кречење кућа, дио помоћи у новцу", додао је Санчез.

Када је у питању проблем уласка камиона хуманитарне помоћи у БиХ, из организација Црвеног крста у БиХ јуче су напоменули да је доста робе упућивано без најаве и потребне документације, те су апеловали да се помоћ не шаље без потребне документације и провјере начина транспорта робе.

Иначе, седам дана након великог одзива грађана и прикупљања хуманитарне помоћи за угрожене од поплава, помоћ у бањалучке организације, које су је прикупљале, све рјеђе стиже, па волонтери и хуманитарци позивају грађане да наставе да помажу.

"Свима који су до сада доносили храну велико хвала, али сви морамо схватити да је то само кап у мору, с обзиром на то да имамо на десетине хиљада грађана којима ће неколико мјесеци бити потребна наша помоћ", поручују они.

У бањалучком Дому омладине, који је прије само неколико дана био испуњен храном, водом и осталим потрепштинама, остало је тек неколико пакета помоћи.

"Грађани све рјеђе долазе, а помоћ је и даље потребна с обзиром на то да већина ње поред Бањалуке иде и у Добој, а у којем су потребе за храном и даље велике", казао нам је Милош Благојевић, предсједник Омладинског савјета РС.

Ипак, како је рекао, дијаспора не посустаје, а јуче је стигао шлепер помоћи из Њемачке, коју су људи прикупили у сарадњи са Православном заједницом из Минхена.

И из Црвеног крста у Бањалуци апелују на грађане да и даље помажу, али и скрећу пажњу на квалитет помоћи, поготово када је храна у питању.

"Уз сву захвалност грађанима, апелујем да нам не шаљу храну којој је истекао рок пошто смо већ један шлепер бацили", казала је Жељкица Илић, секретар, додајући како је приоритет у прикупљању помоћи поред хране и намјештај, пошто је велики број људи који немају више гдје ни лећи.

Из Црвеног крста РС су нам потврдили како је у неколико посљедњих дана дошло до затишја у донацијама, али да хране у Добоју, Бијељини и Шамцу засад има, те како је главни проблем дистрибуција и недовољан број волонтера.

Коментари / 0

Оставите коментар