10 користи за здравље које нам доносе јагоде

Јагоде су многоструко корисне по здравље. Не само да су изузетног укуса, већ се могу припремати на најразноврсније начине, у тортама, колачима, од њих се може направити сок, сладолед, фрапе....

Здравље 29.05.2014 | 06:36
10 користи за здравље које нам доносе јагоде

1) ИМУНИТЕТ - Јачају имунитет јер су богате витамином Ц, који поспешује имунитет и штити од инфекција. Чинијица јагода дневно задовољава дневне потребе за витамом Ц.

2) СРЧАНА ОБОЛЕЊА - Спречава срчана оболења, а и има облик срца. Поседује флавоноиде и антиоксидансе који се боре против холестерола који закрчава крвне судове. Имају и анти-инфламаторно дејство.

3) КОНСТИПАЦИЈА И ДИЈАБЕТЕС - Будући да су богате влакнима, добро их је узимати у случају констипације. Поред тога, влакна помажу у регулисању нивоа шећера у крви. Јагоде имају низак гликемијски индекс од 40, што значи да их дијабетичари могу слободно конзумирати.

4) ПРОТИВ ТУМОРА - Као већина воћа и поврћа, и јагоде су богате антиоксидансима који помажу у борби против канцера.

5) ДОБРЕ СУ ЗА КОЖУ - Слободни радикали су, с годинама, све штетнији по кожу. Овај процес сличан је рђању метала изложеном деловању ваздуха. Витамин Ц и антиоксиданси у јагодама помажу да се успори тај процес.

6) ПОМАЖУ У СМАЊЕНУ ТЕЛЕСНЕ ТЕЖИНЕ - Изузетно су сиромашне калоријама. Влакна у јагодама засићују, тако да их треба јести пре оброка.

7) ТРУДНИЦЕ - Присуство фолне киселине помаже у развоју бебиног мозга, лобање и кичмене мождине. Спречавају проблеме приликом порођаја.

8) КОСТИ - Одличне су за изградњу костију, због магнезијума, калијума и неких минерала.

9) СПРЕЧАВА ОПАДАЊЕ КОСЕ - Фолна киселина, витамин Б5, Витамин Б6 и елагинска киселина спречава губитак косе. Поред тога, минерали попут бакра и магнезијума помажу у спречавању перути и гљивичних оболења коже главе.

10) ПОБОЉШАВА ПАМЋЕЊЕ - Две до три порције јагода недељно одлажу губитак памћења и старење мозга код жена.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар