Бањалука: Бараке уништене, грађани очајни

Након што се вода повукла из поплављених барака у бањалучком насељу Лазарево, муљ очистио и све поплављене ствари бациле, грађани не знају шта ће.

Република Српска 28.05.2014 | 23:01
Бањалука: Бараке уништене, грађани очајни

Бараке, које су старе више од 40 година, грађене су од иверице и стаклене вуне. За санацију би требало много новца, којег грађани немају, али не могу живјети ни у уништеним баракама. Градска власт их заобилази у широком луку, а на дезинфекцију се чека и 11 дана након поплаве.

Улице Војводе Пријезде у бањалучком насељу Лазарево очито нема ни на листи предузећа Еко Бел нити Дома здравља. Грађани једанаести дан чекају на дезинфекцију.

А питање је имали шта и да се дезинфикује. Бараке које су грађене прије више од 40 година, тешко да се и могу санирати. Зидови су од иверица и пуњени су стакленом вуном. Смрад и влага свуда. Барака Славише Јеринића је међу оним које је поплава потпуно уништила.

Славиша нема стални посао. Преживљава радећи физичке послове. Живи сам, а сада једе и спава код комшија. Нешто је боље у дому Бодирожа. Успјели су спасити фрижидер и шпорет. Владе је запослен у Градском гробљу и прва помоћ је стигла из тог предузећа и од његових колега. Живи са супругом, ћерком и двоје унучади.

Владина плата су једина примања ове породице. Са двије исподпросјечне пензије Софија Боровчанин треба санирати штету у својој бараци, коју тек што је успјела реновирати. Каже, осим комшија нема никог при руци.


Софија је срчани болесник и као већина становника у Улици Војводе Пријезде тешко ће сама моћи санирати штету. Засада су их једино посјетили радници Центра за социјални рад који су тражили податке за израду социјалне карте. Градска власт их није обишла. Сада чекају Комисију за процјену штете. Надају се да их она неће заобићи.


БН ТВ



Коментари / 0

Оставите коментар