Banjaluka: Barake uništene, građani očajni

Nakon što se voda povukla iz poplavljenih baraka u banjalučkom naselju Lazarevo, mulj očistio i sve poplavljene stvari bacile, građani ne znaju šta će.

Republika Srpska 28.05.2014 | 23:01
Banjaluka: Barake uništene, građani očajni

Barake, koje su stare više od 40 godina, građene su od iverice i staklene vune. Za sanaciju bi trebalo mnogo novca, kojeg građani nemaju, ali ne mogu živjeti ni u uništenim barakama. Gradska vlast ih zaobilazi u širokom luku, a na dezinfekciju se čeka i 11 dana nakon poplave.

Ulice Vojvode Prijezde u banjalučkom naselju Lazarevo očito nema ni na listi preduzeća Eko Bel niti Doma zdravlja. Građani jedanaesti dan čekaju na dezinfekciju.

A pitanje je imali šta i da se dezinfikuje. Barake koje su građene prije više od 40 godina, teško da se i mogu sanirati. Zidovi su od iverica i punjeni su staklenom vunom. Smrad i vlaga svuda. Baraka Slaviše Jerinića je među onim koje je poplava potpuno uništila.

Slaviša nema stalni posao. Preživljava radeći fizičke poslove. Živi sam, a sada jede i spava kod komšija. Nešto je bolje u domu Bodiroža. Uspjeli su spasiti frižider i šporet. Vlade je zaposlen u Gradskom groblju i prva pomoć je stigla iz tog preduzeća i od njegovih kolega. Živi sa suprugom, ćerkom i dvoje unučadi.

Vladina plata su jedina primanja ove porodice. Sa dvije ispodprosječne penzije Sofija Borovčanin treba sanirati štetu u svojoj baraci, koju tek što je uspjela renovirati. Kaže, osim komšija nema nikog pri ruci.


Sofija je srčani bolesnik i kao većina stanovnika u Ulici Vojvode Prijezde teško će sama moći sanirati štetu. Zasada su ih jedino posjetili radnici Centra za socijalni rad koji su tražili podatke za izradu socijalne karte. Gradska vlast ih nije obišla. Sada čekaju Komisiju za procjenu štete. Nadaju se da ih ona neće zaobići.


BN TV



Komentari / 0

Ostavite komentar