Еколошка катастрофа у лозничком крају

Под отровним муљем од антимона и тешких метала је скоро сва обрадива земља поред ријеке Костајнице у дужини од двадесетак километара.

Србија 28.05.2014 | 09:39
Еколошка катастрофа у лозничком крају

"Једино је на тим пољима у овом брдском крају могло нешто да се посије, сада је пропала пшеница, кукуруз, јечам, соја", каже Добросав Добрић, члан лозничког оперативног штаба.

До јуче поподне низ ријеку је отицао материјал из јаловишта рудника антимона, цинка и олова „Столице“. На јаловишту је био пепео настао после прераде руде и руда која је била сиромашна металима.

Екипе рудника „Зајача“, који је као и „Столице“, с тимом РТБ „Бор“ успјеле су јуче да зауставе изливање јаловине, а у току су анализе воде и земљишта.

"Остале су посљедице, јаловина је у приобаљу ријеке, негдје и до педесетак метара од воде, у висини и до 70 центиметара. Тај пепео је веома ситан и затвара физички приступ ваздуха - гдје га има, ту нема живота. Анализе се раде, али антимон, његова једињења, и други тешки метали су токсични, па је и јаловина токсична," истиче Добрић и додаје:

"На срећу, јаловина је тешка, па се брзо таложи, али дио је сигурно отишао у Јадар и Дрину.

У Министарству пољопривреде јуче нису могли да нам кажу кад ће бити готови резултати анализа. У београдском Заводу за јавно здравље потврдили су да је њихова екотоксиколошка екипа узела узорке и да се резултати очекују у наредних неколико дана.

Добрић каже да је штета због поплава у лозничкој општини по основу неостварене добити процењена на 1,6 милијарди динара. Ту, како каже, није укључена разрушена инфраструктура, куће и друга имовина.

"Тих 1,6 милијарди је више него што је општински буџет" додао је он.

Коментари / 0

Оставите коментар