Ekološka katastrofa u lozničkom kraju

Pod otrovnim muljem od antimona i teških metala je skoro sva obradiva zemlja pored rijeke Kostajnice u dužini od dvadesetak kilometara.

Srbija 28.05.2014 | 09:39
Ekološka katastrofa u lozničkom kraju

"Jedino je na tim poljima u ovom brdskom kraju moglo nešto da se posije, sada je propala pšenica, kukuruz, ječam, soja", kaže Dobrosav Dobrić, član lozničkog operativnog štaba.

Do juče popodne niz rijeku je oticao materijal iz jalovišta rudnika antimona, cinka i olova „Stolice“. Na jalovištu je bio pepeo nastao posle prerade rude i ruda koja je bila siromašna metalima.

Ekipe rudnika „Zajača“, koji je kao i „Stolice“, s timom RTB „Bor“ uspjele su juče da zaustave izlivanje jalovine, a u toku su analize vode i zemljišta.

"Ostale su posljedice, jalovina je u priobalju rijeke, negdje i do pedesetak metara od vode, u visini i do 70 centimetara. Taj pepeo je veoma sitan i zatvara fizički pristup vazduha - gdje ga ima, tu nema života. Analize se rade, ali antimon, njegova jedinjenja, i drugi teški metali su toksični, pa je i jalovina toksična," ističe Dobrić i dodaje:

"Na sreću, jalovina je teška, pa se brzo taloži, ali dio je sigurno otišao u Jadar i Drinu.

U Ministarstvu poljoprivrede juče nisu mogli da nam kažu kad će biti gotovi rezultati analiza. U beogradskom Zavodu za javno zdravlje potvrdili su da je njihova ekotoksikološka ekipa uzela uzorke i da se rezultati očekuju u narednih nekoliko dana.

Dobrić kaže da je šteta zbog poplava u lozničkoj opštini po osnovu neostvarene dobiti procenjena na 1,6 milijardi dinara. Tu, kako kaže, nije uključena razrušena infrastruktura, kuće i druga imovina.

"Tih 1,6 milijardi je više nego što je opštinski budžet" dodao je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar