Нова њемачка политика на Балкану

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер борави у дводневној посети Босни и Херцеговини, међутим његов долазак није наговештај радикалног заокрета немачке или европске политике према БиХ, сматрају аналитичари.

Босна и Херцеговина 28.05.2014 | 07:23
Нова њемачка политика на Балкану

Многи у БиХ, али и ван ње, од немачке дипломатије са Сстајнмајером на челу очекују активнију политику на Балкану како би се државе региона, укључујући и БиХ, бржим темпом кретале ка евроатлантским системима.

Политички аналитичар Зекеријах Смајић каже да се у овом тренутку може говорити само о "континуитету европске политике према БиХ" започетом још у фебруару 2014. године, након пропасти преговора о спровођењу пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", преноси "Дојче веле".

"Европска унија тада је одлучила да стави у фокус оно на шта је требало да се фокусира још 1995, а то је економија, социјална политика и запошљавање, дакле управо оно што се ових дана и потенцира на Форуму за просперитет и запошљавање у БиХ", рекао је Смајић.

Аналитичар наглашава да би волео да Немачка буде лидер нове европске политике према БиХ, јер би "тада успех био неминован".

"Природно је да једна одговорна чланица Европске уније, попут Немачке, дође на поприште природне катастрофе какву је преживела БиХ, али то не значи да се ради о неком радикалном заокрету европске или немачке политике према Босни и Херцеговини", оценио је Смајић.

Штајнмајер се састао у понедељак у Сарајеву са највишим званичницима БиХ који су га информислаи о стању у поплављеним подручјима и исказали захвалност влади у Берлину за солидарност и новчану помоћ за превладавање ситуације изазване поплавама у региону.

У том контексту министар је изјавио да Немачка има обавезу да помогне БиХ и да ће се његова земља у наредном периоду снажније и активније ангажовати на процесу приближавања БиХ и целокупног западног Балкана Европској унији.

Поручио је да се треба побринути да људи не изгубе радна места, уз напомену да је Немачка издвојила пет милиона евра у Фонд Европске уније како би се омогућило малим и средњим предузећима да обнове свој рад.

Штајнмајер је додао да ће Немачка издвојити и додатних милион евра за отклањање мина и других експлозивних средстава са поплављених подручја, а интересовао се и за напредак БиХ на евроатлантском путу.

Његов босанско-херцеговачки колега Златко Лагумџија пренео му је да су људи у БиХ током поплава показали "толики степен солидарности, да се у ова тешка времена видело да не постоје ни етничке, ни верске, ни ентитетске разлике".

"Можда је ово шанса коју не смемо да пропустимо, шанса да ујединимо земљу, шанса да се ујединимо на начин на који су се ујединили људи у овој земљи када су помагали једни другима у протеклим данима", навео је Лагумџија, уверен да ће у том процесу добити и помоћ Немачке.

Штајнмајер је најавио да ће 28. августа у Берлину бити организован састанак званичника држава западног Балкана на коме ће се разговарати о будућм перспективама.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

x

28.05.2014 06:35

Треба истјерат свабу доста их је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неки нови

28.05.2014 06:48

Назалост, нити Њемацка нити ЕУ неце моци БИХ да помогне. Како казе она стара: Уздај се у се, и у своје кљусе. Тако, нити је то до Србије, нити до Хрватске, нити до Турске, нити до Америке, нити до ЕУ да се стање побољса у Босни. НАРОД БиХ је задузен да буде боље...њих је мозда 1000 људи који дрзе све у БиХ, а Босна има 4,5 милиона становника. Дигните се па их све срусите и ставити нове људе. Ти људи це онда опет бити 4-5 година добри па це и они Народу бити лопови, крадљивци, корумпирани. Назалост, ниста се на Балкану неце промијенити. Историја показује да је Босна највисе напредовала кад је водјена цврстом руком са стране (Аустро-Угарска, Османлијско Царство, Њемацка 39-45, Тито до смрти) зато молба за цитацу ЕУ, скините овде цитаву политицку багру и поставите нам главног и одговорног Диктатора који це овај Народ дрзати под цврстом руком! Назалост, цео Балкан је само на то навикао. Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

28.05.2014 06:49

X замисли да то исто уради Свабо само у Бецу 60 000 Срба уосталлом и Србија иде у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

28.05.2014 07:03

Па зато це и Србија И БИХ тек у колапс ако удју у Европску унију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б и Х

28.05.2014 07:35

Овдје се може реци свашта ,али се једно зна,да смо умјесто Њемачке ми њима ниста не би дали,как'и смо,а они су за сигурно помогли. Сад у ово врјеме 15% БиХ грађана живи од Њемачке,знамо сви да се шаље и шаком и капом у БиХ тако и у Србију. У Њемачкој су свима дата права као да си Нијемац,само поштује закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

28.05.2014 08:40

Драга свапска господо,марс у три лијепе.Нити це Србија у ЕУ и НАТО нити це тамо Република Српска,а за тзв.БиХ ме заболи она ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

28.05.2014 09:47

Замислите да је било памети и среце па да је Босна усла некад кад је и Словенија у €уропску унију ,сад би било пуно лаксе све би се стете санирале из €уропског буџета...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

X - ово је за тебе

28.05.2014 09:49

Зар мозе веци колапс од овога.... Цовјеце зар не видис да смо у глибу до гусе. Без стране помоци цемо као у филмовима Мад Маxа за цетрврт хљеба да се убијамо а овај писе о неком колапсу кад удјемо у ЕУ Бозе спаси нас од оваквих будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.05.2014 19:08

Људи каква европа и улазак Босне у ЕУ,неце они лопове багру и нераднике,прво политицари видите и сами какви су лопови пљачкају ,као друго видите какви смо ми подрзавамо ту исту багру, треце примили су Грцку исто политицари све сто ду могли опљацкали су и замало да се ЕУ распадне ,невјерујем да це уцинити исту греску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана Радман

29.05.2014 05:47

РЕ за Коментар Бијељине: Србија као да је вец усла у ЕУ тако је третирају, сваки Дан саљу помоц са свих страна. А Босна и Херцеговина никад Није била "Тзв да преведем Такозвана" Вец хиљаду Година постоји и постојаце. Дрзава призната од цијелог свијета и то је тацка на "и". Ко то неце да схвати тја је себи Сам КРИВ, Нетреба се Политика правити одговорна за Све, пљуните у руке испитај те се за своје грехове, исповједите и реците Бозе помози да вас и то са мало памети нераздвоји. АМЕН. Ја вјерујем у људску доброто у следецу недељу опет Камион помоци за настрадале у Селима из Добоја...

ОДГОВОРИТЕ