Због цијена флаширане воде казна 799 КМ

Републичка тржишна инспекција, у контролама проведеним од 19. маја, када је Влада Републике Српске донијела одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена, утврдила је у једном случају да цијена флаширане воде није била формирана путем калкулације цијена и као таква није евидентирана у трговачку књигу на мало.

Република Српска 27.05.2014 | 14:01
Због цијена флаширане воде казна 799 КМ

По том основу, инспекција је одузела 98 комада воде "роса" 0,75 литара и 73 комада воде "роса" 0,5 литара, укупне вриједности око 150 КМ, те изрекла новчану казну од 799 КМ.

Инспектори су од 19. маја извршили 125 инспекцијских контрола, а приоритет у контролама били су објекти у којима се врши промет прехрамбене и непрехрамбене робе, с акцентом на цијене за артикле који су под посебним режимом продаје.

Контролисано је формирање, истицање и придржавање истакнутих цијена приликом продаје и на терену нису утврђене веће неправилности, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

У 12 случајева утврђено је да су цијене формиране путем калкулације цијена, али да нису биле видно истакнуте  и лако доступне потрошачима. Остале утврђене неправилности односиле су се на неиздавање рачуна, вођење пословних књига и евиденција, те верификацију мјерила.

У једном случају одузето је 268 пари обуће у вриједности од 7.745 КМ због непосједовања потребне документације и доказа о поријеклу, а изречене су и три мјере забране употребе мјерила којима је истекао рок за баждарење. Због почињених прекршаја издато је 26 прекршајних налога у вриједности од 11.020 КМ.

Коментари / 0

Оставите коментар