Zbog cijena flaširane vode kazna 799 KM

Republička tržišna inspekcija, u kontrolama provedenim od 19. maja, kada je Vlada Republike Srpske donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, utvrdila je u jednom slučaju da cijena flaširane vode nije bila formirana putem kalkulacije cijena i kao takva nije evidentirana u trgovačku knjigu na malo.

Republika Srpska 27.05.2014 | 14:01
Zbog cijena flaširane vode kazna 799 KM

Po tom osnovu, inspekcija je oduzela 98 komada vode "rosa" 0,75 litara i 73 komada vode "rosa" 0,5 litara, ukupne vrijednosti oko 150 KM, te izrekla novčanu kaznu od 799 KM.

Inspektori su od 19. maja izvršili 125 inspekcijskih kontrola, a prioritet u kontrolama bili su objekti u kojima se vrši promet prehrambene i neprehrambene robe, s akcentom na cijene za artikle koji su pod posebnim režimom prodaje.

Kontrolisano je formiranje, isticanje i pridržavanje istaknutih cijena prilikom prodaje i na terenu nisu utvrđene veće nepravilnosti, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

U 12 slučajeva utvrđeno je da su cijene formirane putem kalkulacije cijena, ali da nisu bile vidno istaknute  i lako dostupne potrošačima. Ostale utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neizdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te verifikaciju mjerila.

U jednom slučaju oduzeto je 268 pari obuće u vrijednosti od 7.745 KM zbog neposjedovanja potrebne dokumentacije i dokaza o porijeklu, a izrečene su i tri mjere zabrane upotrebe mjerila kojima je istekao rok za baždarenje. Zbog počinjenih prekršaja izdato je 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 11.020 KM.

Komentari / 0

Ostavite komentar