Не више од једне чаше сока на дан

Лоше навике у исхрани већ у тејџерском добу могу дугорочно да доведу до огромних последица, упозоравају британски научници.  Они пре свега саветују да се ограничи унос воћних сокова, за које многи мисле да су здрави, а заправо садрже превише шећера.

Здравље 27.05.2014 | 12:00
Не више од једне чаше сока на дан

Не више од једне чаше на дан је препорука, јер већина људи свакондевно уноси више шећера него што је здраво.

Дечаци и девојчице узраста од 11 до 19 година уносе невероватних 42 процента шећера више него што је препоручено, и 14 процената више опасних засићених масти, показало је истраживање. Такође, свега 10 процената дечака и нешто мање девојчица у тинејџерском узрасту успева да унесе препоручених пет порција воћа и поврћа.

Међутим, ни старији нису много бољи. Свега трећина одраслих уноси довољно воћа и поврћа, а у просеку уносе око 10 процената више шећера од препоруке. Слаткиши у су очигледно свима превише драги, јер чак и они најмлађи, који имају десет или мање година, прекорачју свој дневни лимит за 34 посто.

Изгледа да се ипак не ради само о слаткишима, јер стручњаци тврде да су највећи извори нежељеног шећера воћни сокови, газирана пића, плочице од житарица али и кексићи и колачи.

С друге стране, оно што би требало да једемо јесте масна риба, али је ипак прескачемо. Истраживање је показало да просечна одрасла особа поједе половину препоручене масне рибе на недељној бази. Ситуација је још гора код млађе популација која избегава рибу - која може да их заштити од болести срца, рака и деменције - те недељно уносе тек петину препоручене количине.

Студија, која се позабавила исхраном и здрављем 4.000 људи, показује и да готово половина (48%) мушкараца и жена има повишен ниво холестерола, што доводи до повећаног ризика од добијања инфаркта или шлога.

- Ова студија је објаснила како се превише људи, а поготову деце, не храни правилно. То их доводи у ризик од развијања разних болести, као што су кардиоваскуларна обољења, дијабетес 2 и гојазност, сада или у будућности. Не постоји магија која би могла да реши овај пролем. Родитељи, школе, ресторани и прехрамбена индустрија, сви они играју важну улогу - изјавио је Сајмон Гилеспи, директор „Бритисх Хеарт Фоундатион”.

Лекари се слажу да би газиране сокове требало избегавати у потпуности, а воћне сокове ограничити на једну чашу дневно. Најбоље је да се конзумира уз оброк.

Коментари / 0

Оставите коментар