Ne više od jedne čaše soka na dan

Loše navike u ishrani već u tejdžerskom dobu mogu dugoročno da dovedu do ogromnih posledica, upozoravaju britanski naučnici.  Oni pre svega savetuju da se ograniči unos voćnih sokova, za koje mnogi misle da su zdravi, a zapravo sadrže previše šećera.

Zdravlje 27.05.2014 | 12:00
Ne više od jedne čaše soka na dan

Ne više od jedne čaše na dan je preporuka, jer većina ljudi svakondevno unosi više šećera nego što je zdravo.

Dečaci i devojčice uzrasta od 11 do 19 godina unose neverovatnih 42 procenta šećera više nego što je preporučeno, i 14 procenata više opasnih zasićenih masti, pokazalo je istraživanje. Takođe, svega 10 procenata dečaka i nešto manje devojčica u tinejdžerskom uzrastu uspeva da unese preporučenih pet porcija voća i povrća.

Međutim, ni stariji nisu mnogo bolji. Svega trećina odraslih unosi dovoljno voća i povrća, a u proseku unose oko 10 procenata više šećera od preporuke. Slatkiši u su očigledno svima previše dragi, jer čak i oni najmlađi, koji imaju deset ili manje godina, prekoračju svoj dnevni limit za 34 posto.

Izgleda da se ipak ne radi samo o slatkišima, jer stručnjaci tvrde da su najveći izvori neželjenog šećera voćni sokovi, gazirana pića, pločice od žitarica ali i keksići i kolači.

S druge strane, ono što bi trebalo da jedemo jeste masna riba, ali je ipak preskačemo. Istraživanje je pokazalo da prosečna odrasla osoba pojede polovinu preporučene masne ribe na nedeljnoj bazi. Situacija je još gora kod mlađe populacija koja izbegava ribu - koja može da ih zaštiti od bolesti srca, raka i demencije - te nedeljno unose tek petinu preporučene količine.

Studija, koja se pozabavila ishranom i zdravljem 4.000 ljudi, pokazuje i da gotovo polovina (48%) muškaraca i žena ima povišen nivo holesterola, što dovodi do povećanog rizika od dobijanja infarkta ili šloga.

- Ova studija je objasnila kako se previše ljudi, a pogotovu dece, ne hrani pravilno. To ih dovodi u rizik od razvijanja raznih bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes 2 i gojaznost, sada ili u budućnosti. Ne postoji magija koja bi mogla da reši ovaj prolem. Roditelji, škole, restorani i prehrambena industrija, svi oni igraju važnu ulogu - izjavio je Sajmon Gilespi, direktor „British Heart Foundation”.

Lekari se slažu da bi gazirane sokove trebalo izbegavati u potpunosti, a voćne sokove ograničiti na jednu čašu dnevno. Najbolje je da se konzumira uz obrok.

Komentari / 0

Ostavite komentar