Земља изњедрила травничку оазу

Померањем земљишта у шумском рејону Крмаре, у близини Травника, формирано је језеро.

Занимљивости 26.05.2014 | 07:41
Земља изњедрила травничку оазу

Вртача испуњена водом код старијих мештана изазива страх, док млади планирају да природно чудо искористе за разне активности, али и за заказивање романтичних ноћних састанака, далеко од строгих родитеља и подозривих очију патријархалне чаршије. Огромно клизиште које се покренуло у шумском рејону званом Крмаре, 12 километара од места Мехурићи код Травника, формирало је језеро, пише Портал.ба.

Наиме, у горњем сливу реке Јасенице услед покретања целог брда у корито реке, од наноса камена, стабала и земље, формирана је брана ширине између 50 и 80 метара, те је том приликом настала већа акумулација, тачније језеро дужине око 500, ширине 30 до 50, а дубине око 20 метара.

Померањем земљишта од киша које су протеклих дана непрестано падале, те топљењем снежног покривача који је у мају на планини Влашић био виши од метра, у опасност је доведено више домаћинстава из оближњих села. Ливаде и планинске куће, у којима становници бораве током испаше, клизишта је снела у реку Јасеницу. Том приликом није било људских жртава. Међутим, даљи опстанак новоформираног језера доведен је у питање.

Док се део старијих мештана неизмерно плаши пуцања природне бране, које би у опасност довело део Биљанске долине која има око 10.000 становника, млађи и они жељни авантуре већ увелико планирају порибљавање језера поточном пастрмком, те купање у кристално чистој води или бављење рекреацијом на овом подручју.

Природа је на себи својствен начин за неколико сати направила чудо које изазива дивљење.

Језеро са бистром водом окружено је шумом у којој има и четинара и могло би се сврстати у природне лепоте. Слободно се може и упоредити са примерима нетекнутих природних оаза.

Коментари / 0

Оставите коментар