Zemlja iznjedrila travničku oazu

Pomeranjem zemljišta u šumskom rejonu Krmare, u blizini Travnika, formirano je jezero.

Zanimljivosti 26.05.2014 | 07:41
Zemlja iznjedrila travničku oazu

Vrtača ispunjena vodom kod starijih meštana izaziva strah, dok mladi planiraju da prirodno čudo iskoriste za razne aktivnosti, ali i za zakazivanje romantičnih noćnih sastanaka, daleko od strogih roditelja i podozrivih očiju patrijarhalne čaršije. Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom rejonu zvanom Krmare, 12 kilometara od mesta Mehurići kod Travnika, formiralo je jezero, piše Portal.ba.

Naime, u gornjem slivu reke Jasenice usled pokretanja celog brda u korito reke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirana je brana širine između 50 i 80 metara, te je tom prilikom nastala veća akumulacija, tačnije jezero dužine oko 500, širine 30 do 50, a dubine oko 20 metara.

Pomeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestano padale, te topljenjem snežnog pokrivača koji je u maju na planini Vlašić bio viši od metra, u opasnost je dovedeno više domaćinstava iz obližnjih sela. Livade i planinske kuće, u kojima stanovnici borave tokom ispaše, klizišta je snela u reku Jasenicu. Tom prilikom nije bilo ljudskih žrtava. Međutim, dalji opstanak novoformiranog jezera doveden je u pitanje.

Dok se deo starijih meštana neizmerno plaši pucanja prirodne brane, koje bi u opasnost dovelo deo Biljanske doline koja ima oko 10.000 stanovnika, mlađi i oni željni avanture već uveliko planiraju poribljavanje jezera potočnom pastrmkom, te kupanje u kristalno čistoj vodi ili bavljenje rekreacijom na ovom području.

Priroda je na sebi svojstven način za nekoliko sati napravila čudo koje izaziva divljenje.

Jezero sa bistrom vodom okruženo je šumom u kojoj ima i četinara i moglo bi se svrstati u prirodne lepote. Slobodno se može i uporediti sa primerima neteknutih prirodnih oaza.

Komentari / 0

Ostavite komentar