Бадминтон чува срце и јача кости

БАДМИНТОН је на први поглед лака игра за коју није потребна посебна опрема, а ни строго предвиђен терен.

Здравље 26.05.2014 | 06:32
Бадминтон чува срце и јача кости

Можете га играти на песку, трави или бетону, са мрежом или без ње, професионално или рекреативно. Најпре почиње као забава, али када ухватите ритам и све више појачавате ударце, после само двадесет минута изгледаћете као да сте цео дан интензивно вежбали.

Осим што је добар за кондицију, бадминтон такође утиче на све мишиће, не само руку већ и ногу (скакање), стомака (благо напрезање при ударцу) и позадине (због чега га жене посебно воле). Томе у прилог иде чињеница да просечан играч током једног меча претрчи и до четири километра. А, за само сат времена пребацивања лоптице преко мрежице „изгори“ се чак 315 калорија!

Добар је за стицање и одржавање кондиције, јачање ногу и горњег дела тела, координацију и флексибилност. Позитивно утиче и на здравље - делује на снижење нивоа лошег (ЛДЛ) и подизања доброг (ХДЛ) холестерола, на нормализовање крвног притиска и смањење телесне тежине. Добар је и у превенцији остеопорозе јер подстиче активност ћелија које обликују кости као и асимилацију калцијума у костима. Пружа осећај мотивације и оптимизма, а након партије бадминтона сигурно ћете боље спавати. Женама се препоручује да играју бадминтон јер учвршћује ноге и задњицу и утиче на правилно држање.

Бадминтон штити и срце. Током играња број откуцаја срца у минути се смањује, као и крвни притисак, што значи да је добар избор за хипертоничаре, посебно за оне којима крвни притисак није изузетно висок, јер на овај начин могу да га регулишу без употребе лекова. Чак и људима који имају болест срца овај спорт се препоручује јер штити крвне судове од запушења, и тако спречава срчане нападе. Они би, ипак, морали да се консултују са лекаром, како не би угрозили здравље. Оптималне предности овог спорта постижу се играњем бадминтона најмање 30 минута дневно.

Ако желите да се такмичите, појединачно (један на један) или у пару (два против два играча) постоје одређена правила која су иста за појединачне и мечеве у пару, а разликују се готово само у граничним линијима терена при сервису и током игре.

Једна од главних предности овог спорта је управо његова једноставност тако да ћете правила запамтити врло брзо.Приликом сервиса битно је запамтити да лоптица, у тренутку кад је сервер удари, мора да буде испод струка. У игри парова, током извођења сервиса играчи могу заузети било који положај унутар свог поља који не заклања поглед супарничким играчима. У десном сервисном пољу сервира се кад сервер нема бодова или има паран број бодова, а на левој страни кад има непаран број бодова.

Сваки гем игра се до 21, а уколико при том броју дође до изједначења, игра се на два поена разлике. Уколико резултат буде изједначен и код 29. поена, тада први играч који достигне 30 - побеђује.

ЗА БОЉЕ РЕФЛЕКСЕ

* забаван је, због своје једноставности и динамичности бадминтон је занимљив и онима који се никад нису бавили спортом, нарочито у двобојима у пару

* добар је савезник уколико бринете о свом телу јер ћете се играјући добро ознојити

* има социјалне предности јер играње укључује и дружење

* повећава телесну брзину и спремност и побољшава рефлексе и концентрацију

* често играње може поспешити кардио издржљивост и повећати енергију

 

Коментари / 0

Оставите коментар