Badminton čuva srce i jača kosti

BADMINTON je na prvi pogled laka igra za koju nije potrebna posebna oprema, a ni strogo predviđen teren.

Zdravlje 26.05.2014 | 06:32
Badminton čuva srce i jača kosti

Možete ga igrati na pesku, travi ili betonu, sa mrežom ili bez nje, profesionalno ili rekreativno. Najpre počinje kao zabava, ali kada uhvatite ritam i sve više pojačavate udarce, posle samo dvadeset minuta izgledaćete kao da ste ceo dan intenzivno vežbali.

Osim što je dobar za kondiciju, badminton takođe utiče na sve mišiće, ne samo ruku već i nogu (skakanje), stomaka (blago naprezanje pri udarcu) i pozadine (zbog čega ga žene posebno vole). Tome u prilog ide činjenica da prosečan igrač tokom jednog meča pretrči i do četiri kilometra. A, za samo sat vremena prebacivanja loptice preko mrežice „izgori“ se čak 315 kalorija!

Dobar je za sticanje i održavanje kondicije, jačanje nogu i gornjeg dela tela, koordinaciju i fleksibilnost. Pozitivno utiče i na zdravlje - deluje na sniženje nivoa lošeg (LDL) i podizanja dobrog (HDL) holesterola, na normalizovanje krvnog pritiska i smanjenje telesne težine. Dobar je i u prevenciji osteoporoze jer podstiče aktivnost ćelija koje oblikuju kosti kao i asimilaciju kalcijuma u kostima. Pruža osećaj motivacije i optimizma, a nakon partije badmintona sigurno ćete bolje spavati. Ženama se preporučuje da igraju badminton jer učvršćuje noge i zadnjicu i utiče na pravilno držanje.

Badminton štiti i srce. Tokom igranja broj otkucaja srca u minuti se smanjuje, kao i krvni pritisak, što znači da je dobar izbor za hipertoničare, posebno za one kojima krvni pritisak nije izuzetno visok, jer na ovaj način mogu da ga regulišu bez upotrebe lekova. Čak i ljudima koji imaju bolest srca ovaj sport se preporučuje jer štiti krvne sudove od zapušenja, i tako sprečava srčane napade. Oni bi, ipak, morali da se konsultuju sa lekarom, kako ne bi ugrozili zdravlje. Optimalne prednosti ovog sporta postižu se igranjem badmintona najmanje 30 minuta dnevno.

Ako želite da se takmičite, pojedinačno (jedan na jedan) ili u paru (dva protiv dva igrača) postoje određena pravila koja su ista za pojedinačne i mečeve u paru, a razlikuju se gotovo samo u graničnim linijima terena pri servisu i tokom igre.

Jedna od glavnih prednosti ovog sporta je upravo njegova jednostavnost tako da ćete pravila zapamtiti vrlo brzo.Prilikom servisa bitno je zapamtiti da loptica, u trenutku kad je server udari, mora da bude ispod struka. U igri parova, tokom izvođenja servisa igrači mogu zauzeti bilo koji položaj unutar svog polja koji ne zaklanja pogled suparničkim igračima. U desnom servisnom polju servira se kad server nema bodova ili ima paran broj bodova, a na levoj strani kad ima neparan broj bodova.

Svaki gem igra se do 21, a ukoliko pri tom broju dođe do izjednačenja, igra se na dva poena razlike. Ukoliko rezultat bude izjednačen i kod 29. poena, tada prvi igrač koji dostigne 30 - pobeđuje.

ZA BOLjE REFLEKSE

* zabavan je, zbog svoje jednostavnosti i dinamičnosti badminton je zanimljiv i onima koji se nikad nisu bavili sportom, naročito u dvobojima u paru

* dobar je saveznik ukoliko brinete o svom telu jer ćete se igrajući dobro oznojiti

* ima socijalne prednosti jer igranje uključuje i druženje

* povećava telesnu brzinu i spremnost i poboljšava reflekse i koncentraciju

* često igranje može pospešiti kardio izdržljivost i povećati energiju

 

Komentari / 0

Ostavite komentar