Како да једете мање грицкалица

Нова студија часописа „Аппетите“ открила је како да једете мање грицкалица. Довољно је само да будете обавештени о томе колико су грицкалице штетне на дуге стазе и почећете да се уздржавате.

Здравље 25.05.2014 | 12:54
Како да једете мање грицкалица

У студији је учествовало 95 волонтера старих од 22 до 66 година. Њима су истраживачи дали да прочитају колико је добро избегавати грицкалице током једног дана, а колико током годину дана.

Истраживачи су питали све волонтере да им опишу колико су успешни у одољевању храни у друштвеним и емотивним ситуацијама. Затим су им рекли да су слободни и да дођу опет за недељу дана.Када су се вратили, истраживачи су их питали колико су јели грицкалице у протеклих недељу дана.

Резултати су били занимљиви: Код оних који су се и иначе добро уздржавали од хране, није дошло до промене, јер су ти људи већ сами по себи знали шта треба да једу, пошто су научили да разумеју своје потребе и жеље и пошто не подлежу притиску друштва.

Што се тиче оних који се иначе нису контролисали, они који су прочитали текст о негативном дејству грицкалица на годишњем нивоу јели су мање грицкалица него они који су прочитали текст о негативном дејству грицкалица на дневном нивоу.

Психолошки притисак који су себи створили учесници имао је највеће дејство на то што су променили понашање. Што је психолошки притисак већи, они су мање грицкалица јели. Због тога су они који су читали о негативном дејству преједања грицкалицама у периоду од годину дана озбиљније схватили упозорења и почели су да размишљају о ономе што једу.

Ако не можете да се одрекнете навике да стално нешто грицкате, бар се држите здравих грицкалица које ћа вам обезбедити потребне хранљиве материје.

Коментари / 0

Оставите коментар