Kako da jedete manje grickalica

Nova studija časopisa „Appetite“ otkrila je kako da jedete manje grickalica. Dovoljno je samo da budete obavešteni o tome koliko su grickalice štetne na duge staze i počećete da se uzdržavate.

Zdravlje 25.05.2014 | 12:54
Kako da jedete manje grickalica

U studiji je učestvovalo 95 volontera starih od 22 do 66 godina. Njima su istraživači dali da pročitaju koliko je dobro izbegavati grickalice tokom jednog dana, a koliko tokom godinu dana.

Istraživači su pitali sve volontere da im opišu koliko su uspešni u odoljevanju hrani u društvenim i emotivnim situacijama. Zatim su im rekli da su slobodni i da dođu opet za nedelju dana.Kada su se vratili, istraživači su ih pitali koliko su jeli grickalice u proteklih nedelju dana.

Rezultati su bili zanimljivi: Kod onih koji su se i inače dobro uzdržavali od hrane, nije došlo do promene, jer su ti ljudi već sami po sebi znali šta treba da jedu, pošto su naučili da razumeju svoje potrebe i želje i pošto ne podležu pritisku društva.

Što se tiče onih koji se inače nisu kontrolisali, oni koji su pročitali tekst o negativnom dejstvu grickalica na godišnjem nivou jeli su manje grickalica nego oni koji su pročitali tekst o negativnom dejstvu grickalica na dnevnom nivou.

Psihološki pritisak koji su sebi stvorili učesnici imao je najveće dejstvo na to što su promenili ponašanje. Što je psihološki pritisak veći, oni su manje grickalica jeli. Zbog toga su oni koji su čitali o negativnom dejstvu prejedanja grickalicama u periodu od godinu dana ozbiljnije shvatili upozorenja i počeli su da razmišljaju o onome što jedu.

Ako ne možete da se odreknete navike da stalno nešto grickate, bar se držite zdravih grickalica koje ća vam obezbediti potrebne hranljive materije.

Komentari / 0

Ostavite komentar