Обиљежене 22 године од злочина у Брадини

У храму Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица јутрос су, поводом 22 године од страдања српског народа у овом селу, служени Света литургија и парастос за 48 цивила које су убили припадници хрватских и муслиманских снага у мају 1992. године, село спалили, а преживјеле одвели у логоре.

Република Српска 25.05.2014 | 20:51
Обиљежене 22 године од злочина у Брадини

Свету литургију служио је протојереј ставрофор Војислав Чаркић уз саслужење више свештеника.Испред спомен-обиљежја служен је парастос за Србе које су муслиманске снаге убиле на најбруталнији начин.

Преживјели Срби из Брадине су и ове године, упркос томе да многи живе у избјеглиштву или су у новим домовима погођени посљедњим катастрофалним поплавама, дошли на порушена огњишта и прислужили свијеће.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини.

У логорима је животе изгубило још 22, а за пет лица се и даље трага.Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Обиљежавању 22 године од страдања српског народа у Брадини присуствују и министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Бошко Томић и Душко Четковић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Међу присутнима су и замјеник министра за избјеглице и расељена лица БиХ Миладин Драгичевић са сарадницима, потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић.

Присутни су и представници удружења породица погинулих, заробљених и несталих лица Републике Српске, као и представници Борачке организације, Црвеног крста и МУП-а Републике Српске, те припадници Оружаних снага БиХ.

За стравични злочин у Брадини још нико није одговарао, иако је МУП-а Републике Српске надлежним тужилаштвима у БиХ поднио шест кривичних пријава, односно извјештаја и допуна против 18 идентификованих лица за које постоји основана сумња да су 25. на 26. мај 1992. године Брадини починили једно или више кривичних дјела ратног злочина.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ненад

25.05.2014 09:53

То сад бас нетреба висе..то је било и немозе се висе вратити у назад. Немора се увек показивати. Нема висе мрзње! Зна се ко крив био за цели рат!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емир С.

25.05.2014 10:09

Моје искрено саучешће породицама страдалих на Брадини. Да се никад и никоме оваква страхота не догоди, као ни она на тузланској Капији од 25. маја 1995.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

25.05.2014 10:47

Моје искрено саучешће породицама страдалих у Тузли и Брадини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истини у оци

25.05.2014 10:56

ни један од ових насих народа неце напредоват док се не суоцимо са истином. БНТВ је требала да објави прво вијест о злоцину на тузланској капији, а ФТВ или ХТВ је требала да објави вијест о брадини. А не обратно. Свако се треба суоцит са својим гријесима. То је и хрисцански и исламски наук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

25.05.2014 12:16

Нико не одговара за 200.000 прогнаних Срба, за спаљене и отете српске куце и имовину, за убиства. А засто је то тако? Ако Клосарац и Додик не могу да рјесе ово питање нека поднесу оставке. Дубоко вјерујем да се злоцини над Србима не рјесавају јер су на власти ратни профитери, који праве заједницке договоре, стопирају оптузнице а народу сервирају прицу која нема везе са мозгом. Јасно је да БиХ и Република Српска немају судство, јасно је да корумпиране Судије и политицари из Српске и БиХ ово као и све злоцине и крадје над Србима стопирају! Задње је вријеме да сваки злочин над Србима добије име и презиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зрно_памети

25.05.2014 18:45

Онај ко ради овакве ствари без обзира ко је он и коме је то урадио не припада међу људе и треба га стрпати у најцрњи казамат да никад више не види свјетло дана. Можемо примјетит ида су још међу нама, то су ови што краду у овој несрећи. Саучешће породицама убијених...

ОДГОВОРИТЕ