Obilježene 22 godine od zločina u Bradini

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica jutros su, povodom 22 godine od stradanja srpskog naroda u ovom selu, služeni Sveta liturgija i parastos za 48 civila koje su ubili pripadnici hrvatskih i muslimanskih snaga u maju 1992. godine, selo spalili, a preživjele odveli u logore.

Republika Srpska 25.05.2014 | 20:51
Obilježene 22 godine od zločina u Bradini

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vojislav Čarkić uz sasluženje više sveštenika.Ispred spomen-obilježja služen je parastos za Srbe koje su muslimanske snage ubile na najbrutalniji način.

Preživjeli Srbi iz Bradine su i ove godine, uprkos tome da mnogi žive u izbjeglištvu ili su u novim domovima pogođeni posljednjim katastrofalnim poplavama, došli na porušena ognjišta i prislužili svijeće.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini.

U logorima je živote izgubilo još 22, a za pet lica se i dalje traga.Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Obilježavanju 22 godine od stradanja srpskog naroda u Bradini prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Boško Tomić i Duško Četković, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Među prisutnima su i zamjenik ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH Miladin Dragičević sa saradnicima, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Prisutni su i predstavnici udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske, kao i predstavnici Boračke organizacije, Crvenog krsta i MUP-a Republike Srpske, te pripadnici Oružanih snaga BiH.

Za stravični zločin u Bradini još niko nije odgovarao, iako je MUP-a Republike Srpske nadležnim tužilaštvima u BiH podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine Bradini počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nenad

25.05.2014 09:53

To sad bas netreba vise..to je bilo i nemoze se vise vratiti u nazad. Nemora se uvek pokazivati. Nema vise mrznje! Zna se ko kriv bio za celi rat!!

ODGOVORITE
Name

Emir S.

25.05.2014 10:09

Moje iskreno saučešće porodicama stradalih na Bradini. Da se nikad i nikome ovakva strahota ne dogodi, kao ni ona na tuzlanskoj Kapiji od 25. maja 1995.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

25.05.2014 10:47

Moje iskreno saučešće porodicama stradalih u Tuzli i Bradini...

ODGOVORITE
Name

Istini u oci

25.05.2014 10:56

ni jedan od ovih nasih naroda nece napredovat dok se ne suocimo sa istinom. BNTV je trebala da objavi prvo vijest o zlocinu na tuzlanskoj kapiji, a FTV ili HTV je trebala da objavi vijest o bradini. A ne obratno. Svako se treba suocit sa svojim grijesima. To je i hriscanski i islamski nauk.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

25.05.2014 12:16

Niko ne odgovara za 200.000 prognanih Srba, za spaljene i otete srpske kuce i imovinu, za ubistva. A zasto je to tako? Ako Klosarac i Dodik ne mogu da rjese ovo pitanje neka podnesu ostavke. Duboko vjerujem da se zlocini nad Srbima ne rjesavaju jer su na vlasti ratni profiteri, koji prave zajednicke dogovore, stopiraju optuznice a narodu serviraju pricu koja nema veze sa mozgom. Jasno je da BiH i Republika Srpska nemaju sudstvo, jasno je da korumpirane Sudije i politicari iz Srpske i BiH ovo kao i sve zlocine i kradje nad Srbima stopiraju! Zadnje je vrijeme da svaki zločin nad Srbima dobije ime i prezime.

ODGOVORITE
Name

Zrno_pameti

25.05.2014 18:45

Onaj ko radi ovakve stvari bez obzira ko je on i kome je to uradio ne pripada među ljude i treba ga strpati u najcrnji kazamat da nikad više ne vidi svjetlo dana. Možemo primjetit ida su još među nama, to su ovi što kradu u ovoj nesreći. Saučešće porodicama ubijenih...

ODGOVORITE