Опијање је опасније него што мислите

ОПИЈАЊЕ је можда много опасније него што се раније мислило, нарочито за жене, упозоравају истраживачи, преноси „Дејли мејл“.

Здравље 24.05.2014 | 20:57
Опијање је опасније него што мислите

Само четири чаше вина попијене у кратком временском периоду могу изазвати пролазак микроба из црева у крв, чиме се повећава ниво токсина у крвотоку, показало је истраживање.

Углавном се верује да честа и обилна конзумација алкохола утиче негативно на тело, али да се ефекти показују после дужег периода.

Међутим, последње истраживање објављено у журналу Плос Оне показало је да опасне бактерије чија спољна мембрана садржи ендотоксине доводи до појаве имуних ћелија какве се јављају и током запаљења, грознице и оштећења ткива.

Професор Гјонгји Сабо са Универзитета у Масачусетсу је рекла: „Открили смо да само једно опијање изазива реакцију имунолошког система, што значи да је у таквим ситуацијама угрожено здравље особе“.

Опијање се дефинише као конзумирање пет или више пића за мушкарце, односно четири и више пића за жене у року од два сата, али број варира у зависности од телесне тежине.

Професор Сабо и њене колеге испитали су 11 мушкараца и 14 жена који су добили довољно пића за подизање нивоа алкохола у крви у року од сат времена.

Узорци су узимани на сваких 30 минута током четири сата, а затим поново после 24 сата.

Истраживачи су открили да је алкохол довео до наглог скока ендотоксина у крви. Ове хемикалије које се налазе у мембрани грам негативних бактерија отпуштају се приликом уништења ћелије.

Такође, јавили су се и трагови бактеријске ДНК у крвотоку, што је доказ да су микроби продрли кроз зидове црева.

У поређењу с мушкарцима, жене су брже достизале висок ниво алкохола у крви, као и повишене вредности ендотоксина.

Коментари / 0

Оставите коментар