Opijanje je opasnije nego što mislite

OPIJANjE je možda mnogo opasnije nego što se ranije mislilo, naročito za žene, upozoravaju istraživači, prenosi „Dejli mejl“.

Zdravlje 24.05.2014 | 20:57
Opijanje je opasnije nego što mislite

Samo četiri čaše vina popijene u kratkom vremenskom periodu mogu izazvati prolazak mikroba iz creva u krv, čime se povećava nivo toksina u krvotoku, pokazalo je istraživanje.

Uglavnom se veruje da česta i obilna konzumacija alkohola utiče negativno na telo, ali da se efekti pokazuju posle dužeg perioda.

Međutim, poslednje istraživanje objavljeno u žurnalu Plos One pokazalo je da opasne bakterije čija spoljna membrana sadrži endotoksine dovodi do pojave imunih ćelija kakve se javljaju i tokom zapaljenja, groznice i oštećenja tkiva.

Profesor Gjongji Sabo sa Univerziteta u Masačusetsu je rekla: „Otkrili smo da samo jedno opijanje izaziva reakciju imunološkog sistema, što znači da je u takvim situacijama ugroženo zdravlje osobe“.

Opijanje se definiše kao konzumiranje pet ili više pića za muškarce, odnosno četiri i više pića za žene u roku od dva sata, ali broj varira u zavisnosti od telesne težine.

Profesor Sabo i njene kolege ispitali su 11 muškaraca i 14 žena koji su dobili dovoljno pića za podizanje nivoa alkohola u krvi u roku od sat vremena.

Uzorci su uzimani na svakih 30 minuta tokom četiri sata, a zatim ponovo posle 24 sata.

Istraživači su otkrili da je alkohol doveo do naglog skoka endotoksina u krvi. Ove hemikalije koje se nalaze u membrani gram negativnih bakterija otpuštaju se prilikom uništenja ćelije.

Takođe, javili su se i tragovi bakterijske DNK u krvotoku, što je dokaz da su mikrobi prodrli kroz zidove creva.

U poređenju s muškarcima, žene su brže dostizale visok nivo alkohola u krvi, kao i povišene vrednosti endotoksina.

Komentari / 0

Ostavite komentar