Најкорумпираније земље свијета

Према многобројним истраживањима, Хаити је најкорупмпиранија земља на свету - тамо се може купити све што неко пожели, од политичара, преко институција до имовине, а мито је део нормалне комуникације.

Свијет 24.05.2014 | 15:31
Најкорумпираније земље свијета

Венецуела важи за једну од најкорумпиранијих земаља. Иако је Уго Чавез својевремено обећао да ће искоренити корупцију, то никада није остварено, упркос покушајима власти. Познато је да је у Венецуели посебно корумпирана - полиција.

Ирак је одувек важио са корумпирану земљу, а одлазак Садама Хусеина није ништа променио у том погледу.

За време Садамовог режима корупција у Ираку била је толико распрострањена да готово ништа није било могуће урадити без подмићивања. Ако нисте били спремни да платите, влада се не би устручавала да вас отме, па чак и убије. И данас је степен корупције у Ираку - велики.

Истраживачи наводе да је Туркменистан потпуно корумпирана земља и да је у самом врху земаља у којима мито "царује". У тој земљи је, како тврде аналитичари, немогуће обавити било какву ствар, а да при томе не морате да подмитите одређену екипу.

Судан је због корупције до сада већ изгубио више од четири милијарде долара који су отишли на подмићивање разних страна. Корупција је енормна, мада Судан дневно произведе пола милиона барела нафте.

Статистике показују да су у Авганистану огромни слојеви друштва корумпирани.
Велики утицај у свему томе има и рат који је оставио посљедице у свим слојевима и порама друштва.

Сомалија заузима високо место међу корумпираним земљама - тврде стручњаци.
Осим што мито и корупција "искачу" са свих страна, то је једна од најопаснијих држава за туристе - многи су или опљачкани или убијени.

На врху корупмираних земаља налази се Северна Кореја, али су подаци о потпуним размерама корупције тамо непотпуни и недоступни.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МаркоММ

24.05.2014 14:14

А гдје смо ми на овоме списку... Корупција је код нас нормална појава укорјењена у свакодневном животу. Кад тражиш посао прво припремиш паре или ако си политички подобан онда везу. И то свако зна.Мене боли што народ то прихвата то као нормално. Ми морамо схватити да тако нећемо нигдје отићи. Прво што морамо урадити је објавити рат корупцији. Одвојити жито од кукоља. Показати да је држава спремна да се носи са тим. а то се не може урадити са државом на чијем су челу политичари огрезли у корупцији. Прво од њих почети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.05.2014 15:17

Код нас је таква ситуација да нису у стању да нас класирају код нас је труло од власти до дна политицари,богати,доктори ,полиција,слузбеници на свим нивоима, попови,трговци ,стоцари ма све тако да смо ван свих конкуренција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо Париц

24.05.2014 18:28

Кадија те тужи... А кадија "чист ко суза".

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

24.05.2014 19:23

волио бих да ме неко увјери да има разлике измедју нас и њих. све за новац!

ОДГОВОРИТЕ