Najkorumpiranije zemlje svijeta

Prema mnogobrojnim istraživanjima, Haiti je najkorupmpiranija zemlja na svetu - tamo se može kupiti sve što neko poželi, od političara, preko institucija do imovine, a mito je deo normalne komunikacije.

Svijet 24.05.2014 | 15:31
Najkorumpiranije zemlje svijeta

Venecuela važi za jednu od najkorumpiranijih zemalja. Iako je Ugo Čavez svojevremeno obećao da će iskoreniti korupciju, to nikada nije ostvareno, uprkos pokušajima vlasti. Poznato je da je u Venecueli posebno korumpirana - policija.

Irak je oduvek važio sa korumpiranu zemlju, a odlazak Sadama Huseina nije ništa promenio u tom pogledu.

Za vreme Sadamovog režima korupcija u Iraku bila je toliko rasprostranjena da gotovo ništa nije bilo moguće uraditi bez podmićivanja. Ako niste bili spremni da platite, vlada se ne bi ustručavala da vas otme, pa čak i ubije. I danas je stepen korupcije u Iraku - veliki.

Istraživači navode da je Turkmenistan potpuno korumpirana zemlja i da je u samom vrhu zemalja u kojima mito "caruje". U toj zemlji je, kako tvrde analitičari, nemoguće obaviti bilo kakvu stvar, a da pri tome ne morate da podmitite određenu ekipu.

Sudan je zbog korupcije do sada već izgubio više od četiri milijarde dolara koji su otišli na podmićivanje raznih strana. Korupcija je enormna, mada Sudan dnevno proizvede pola miliona barela nafte.

Statistike pokazuju da su u Avganistanu ogromni slojevi društva korumpirani.
Veliki uticaj u svemu tome ima i rat koji je ostavio posljedice u svim slojevima i porama društva.

Somalija zauzima visoko mesto među korumpiranim zemljama - tvrde stručnjaci.
Osim što mito i korupcija "iskaču" sa svih strana, to je jedna od najopasnijih država za turiste - mnogi su ili opljačkani ili ubijeni.

Na vrhu korupmiranih zemalja nalazi se Severna Koreja, ali su podaci o potpunim razmerama korupcije tamo nepotpuni i nedostupni.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MarkoMM

24.05.2014 14:14

A gdje smo mi na ovome spisku... Korupcija je kod nas normalna pojava ukorjenjena u svakodnevnom životu. Kad tražiš posao prvo pripremiš pare ili ako si politički podoban onda vezu. I to svako zna.Mene boli što narod to prihvata to kao normalno. Mi moramo shvatiti da tako nećemo nigdje otići. Prvo što moramo uraditi je objaviti rat korupciji. Odvojiti žito od kukolja. Pokazati da je država spremna da se nosi sa tim. a to se ne može uraditi sa državom na čijem su čelu političari ogrezli u korupciji. Prvo od njih početi.

ODGOVORITE
Name

Md

24.05.2014 15:17

Kod nas je takva situacija da nisu u stanju da nas klasiraju kod nas je trulo od vlasti do dna politicari,bogati,doktori ,policija,sluzbenici na svim nivoima, popovi,trgovci ,stocari ma sve tako da smo van svih konkurencija

ODGOVORITE
Name

Ljubo Paric

24.05.2014 18:28

Кадија те тужи... А кадија "чист ко суза".

ODGOVORITE
Name

pero

24.05.2014 19:23

volio bih da me neko uvjeri da ima razlike izmedju nas i njih. sve za novac!

ODGOVORITE