ММФ спреман да повећа средства

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су представници Међународног монетарног фонда изразили спремност да се повећа ниво средстава за БиХ, а у оквиру тога и за Српску.

Република Српска 24.05.2014 | 13:17
ММФ спреман да повећа средства

„То подразумијева додатна средства у односу на она која су била укључена у аранжман. Ми смо заинтересовани да дође до повлачења транше, која је требало да буде повучена у марту“, рекла је синоћ новинарима Цвијановићева, која је са министрима разговарала са представницима ММФ-а.

Она је подсјетила да је Српска испунила своје услове, а да је за повлачење транши остало да буде испуњен услов који је у вези са нивом БиХ.

Цвијановићева је рекла да је одржан састанак социјалних партнера у БиХ и са представницима Привредне коморе ради анализе ситуације и сагледавање штете коју је поплава причинила привреди и привредним капацитетима.

„Сада је немогуће да имамо процјене коначне штете од поплава, али имамо одређени пресјек стања на основу којег можемо рећи да је привреда тешко погођена, да су привредни капацитети или уништени или у застоју у мјестима која су тешко погођена поплавом“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је потребно сачинити евиденцију шта је потребно обновити за функционисање одређних производних погона, шта је уништено и шта ће моћи да се користи.

„Ова ситуација се значајно одразила и на буџет, јер је дошло до пада прихода. Та појава ће нас пратити у наредна два до три мјесеца усљед смањене привредне активности у многим општинама“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је почела исплата плата за припаднике МУП-а, а да ће наредне седмице, по стицању услова, почети исплата за остале буџетске кориснике.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Антифасиста

24.05.2014 14:08

Сто не казес, спремни су да повецају ниво средстава за БиХ, а и ми цемо добити један дио, јер Републике Српске и нема на њиховим картама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

24.05.2014 21:10

ЕТО ДОДИКУ ПАРА ДА СЕ ХВАЛИ ПО СВИЈЕТУ И ДА ПРИЧА КАКО ЈЕ СРПСКА ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА....ММФ САЧЕКАЈТЕ ИЗБОРЕ ПА ОНДА ДАЈТЕ ПАРЕ ПОКРАСТ ЋЕ СВЕЕЕЕЕЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ