MMF spreman da poveća sredstva

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda izrazili spremnost da se poveća nivo sredstava za BiH, a u okviru toga i za Srpsku.

Republika Srpska 24.05.2014 | 13:17
MMF spreman da poveća sredstva

„To podrazumijeva dodatna sredstva u odnosu na ona koja su bila uključena u aranžman. Mi smo zainteresovani da dođe do povlačenja tranše, koja je trebalo da bude povučena u martu“, rekla je sinoć novinarima Cvijanovićeva, koja je sa ministrima razgovarala sa predstavnicima MMF-a.

Ona je podsjetila da je Srpska ispunila svoje uslove, a da je za povlačenje tranši ostalo da bude ispunjen uslov koji je u vezi sa nivom BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je održan sastanak socijalnih partnera u BiH i sa predstavnicima Privredne komore radi analize situacije i sagledavanje štete koju je poplava pričinila privredi i privrednim kapacitetima.

„Sada je nemoguće da imamo procjene konačne štete od poplava, ali imamo određeni presjek stanja na osnovu kojeg možemo reći da je privreda teško pogođena, da su privredni kapaciteti ili uništeni ili u zastoju u mjestima koja su teško pogođena poplavom“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je potrebno sačiniti evidenciju šta je potrebno obnoviti za funkcionisanje određnih proizvodnih pogona, šta je uništeno i šta će moći da se koristi.

„Ova situacija se značajno odrazila i na budžet, jer je došlo do pada prihoda. Ta pojava će nas pratiti u naredna dva do tri mjeseca usljed smanjene privredne aktivnosti u mnogim opštinama“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je počela isplata plata za pripadnike MUP-a, a da će naredne sedmice, po sticanju uslova, početi isplata za ostale budžetske korisnike.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Antifasista

24.05.2014 16:08

Sto ne kazes, spremni su da povecaju nivo sredstava za BiH, a i mi cemo dobiti jedan dio, jer Republike Srpske i nema na njihovim kartama?

ODGOVORITE
Name

REALAN

24.05.2014 23:10

ETO DODIKU PARA DA SE HVALI PO SVIJETU I DA PRIČA KAKO JE SRPSKA FINANSIJSKI STABILNA....MMF SAČEKAJTE IZBORE PA ONDA DAJTE PARE POKRAST ĆE SVEEEEEE!!!

ODGOVORITE