Читање смањује стрес

Књиге су пријатељи који нас никад не изневере, а читање, односно библиотерапија, један је од најефикаснијих лекова против стреса.

Здравље 24.05.2014 | 07:25
Читање смањује стрес

Иако се овај помало заборављен ритуал полако повлачи пред забавом коју нам нуди модерна технологија, нема бољег начина за опуштање, тврде стручњаци.

Наравно, не би требало бежати ни од електронских књига и медија, али ипак, у терепаутско читање се не рачуна брзо прелиставање вести на порталима.

У популарним романима главни јунак најчешће ради нешто што обични смртници не раде. Обично подсећа на некога из нашег комшилука, због чега се лако поистовећујемо с њим или њом, а то нас подстиче да урадимо нешто са собом и побегнемо од свакодневице.

Међутим, ту не престају предности читања. Истраживање на Универзитету Емори показало је да читање књига побољшава функције мозга. Машта нас преноси у причу, у тело главног јунака, што нам омогућава да између осталог побегнемо од својих проблема и саосећамо с другима. Испитаници, који су имали задатак да неколико месеци читају одређене књиге, показали су много више разумевања за људе из своје околине.

Осим што смањује стрес, тескобу и депресију, читање подстиче креативност, оштроумност, математичке вештине и жељу за дружењем. Нарочито је препоручљиво за децу која на тај начин обогаћују свој речник и усавршавају математичке способности.

Коментари / 0

Оставите коментар