Čitanje smanjuje stres

Knjige su prijatelji koji nas nikad ne iznevere, a čitanje, odnosno biblioterapija, jedan je od najefikasnijih lekova protiv stresa.

Zdravlje 24.05.2014 | 07:25
Čitanje smanjuje stres

Iako se ovaj pomalo zaboravljen ritual polako povlači pred zabavom koju nam nudi moderna tehnologija, nema boljeg načina za opuštanje, tvrde stručnjaci.

Naravno, ne bi trebalo bežati ni od elektronskih knjiga i medija, ali ipak, u terepautsko čitanje se ne računa brzo prelistavanje vesti na portalima.

U popularnim romanima glavni junak najčešće radi nešto što obični smrtnici ne rade. Obično podseća na nekoga iz našeg komšiluka, zbog čega se lako poistovećujemo s njim ili njom, a to nas podstiče da uradimo nešto sa sobom i pobegnemo od svakodnevice.

Međutim, tu ne prestaju prednosti čitanja. Istraživanje na Univerzitetu Emori pokazalo je da čitanje knjiga poboljšava funkcije mozga. Mašta nas prenosi u priču, u telo glavnog junaka, što nam omogućava da između ostalog pobegnemo od svojih problema i saosećamo s drugima. Ispitanici, koji su imali zadatak da nekoliko meseci čitaju određene knjige, pokazali su mnogo više razumevanja za ljude iz svoje okoline.

Osim što smanjuje stres, teskobu i depresiju, čitanje podstiče kreativnost, oštroumnost, matematičke veštine i želju za druženjem. Naročito je preporučljivo za decu koja na taj način obogaćuju svoj rečnik i usavršavaju matematičke sposobnosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar