ЕУ парламентарци траже фонд и за БиХ

Ханес Свобода, аустријски политичар и шеф фракције социјалиста и демократа у Европском парламенту, позвао је Европску комисију да из Фонда солидарности помоћ на располагање стави за Хрватску, Србију и БиХ.

Босна и Херцеговина 23.05.2014 | 21:13
ЕУ парламентарци траже фонд и за БиХ

Он је у писму предсједнику Европске комисије Жозеу Мануелу Барозу написао да је осим хитне помоћи, која је од изузетне важности, од кључног значаја активирање Фонда солидарности ЕУ за финансирање реконструкције и наставак инвестирања да би било спријечено да се катастрофа од поплава претвори у друштвено-економску катастрофу.

"Могу претпоставити да се слажете са мном да је БиХ, која је класификована као земља потенцијални кандидат од 2003. године, јасно укључена у преговоре о приступању ЕУ. БиХ се финансира путем ИПА фондова и у посљедње двије године је укључена у дијалог на високом нивоу у вези с процесом приступања. У овом времену, када се повећава удаљеност између ЕУ институција и грађана, морамо показати флексибилност и разборитост те ставити разум и солидарност испред формалности", стоји у писму, које је Свобода упутио Барозу, а у којем се додаје да се Хрватској, Србији и БиХ подједнако омогући коришћење фонда.

Коментари / 0

Оставите коментар