EU parlamentarci traže fond i za BiH

Hanes Svoboda, austrijski političar i šef frakcije socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, pozvao je Evropsku komisiju da iz Fonda solidarnosti pomoć na raspolaganje stavi za Hrvatsku, Srbiju i BiH.

Bosna i Hercegovina 23.05.2014 | 21:13
EU parlamentarci traže fond i za BiH

On je u pismu predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu napisao da je osim hitne pomoći, koja je od izuzetne važnosti, od ključnog značaja aktiviranje Fonda solidarnosti EU za finansiranje rekonstrukcije i nastavak investiranja da bi bilo spriječeno da se katastrofa od poplava pretvori u društveno-ekonomsku katastrofu.

"Mogu pretpostaviti da se slažete sa mnom da je BiH, koja je klasifikovana kao zemlja potencijalni kandidat od 2003. godine, jasno uključena u pregovore o pristupanju EU. BiH se finansira putem IPA fondova i u posljednje dvije godine je uključena u dijalog na visokom nivou u vezi s procesom pristupanja. U ovom vremenu, kada se povećava udaljenost između EU institucija i građana, moramo pokazati fleksibilnost i razboritost te staviti razum i solidarnost ispred formalnosti", stoji u pismu, koje je Svoboda uputio Barozu, a u kojem se dodaje da se Hrvatskoj, Srbiji i BiH podjednako omogući korišćenje fonda.

Komentari / 0

Ostavite komentar