Накнада штете свим пољопривредницима

Ниједан пољопривредни субјекат у Републици Српској неће остати ускраћен накнаде штете настале у поплавама, истакла је савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Гордана Роквић.

Република Српска 21.05.2014 | 17:51
Накнада штете свим пољопривредницима

Она је на конференцији за новинаре рекла да ће процјена штете бити вршена на свим пољопривредним газдинствима, без обзира да ли је ријеч о регистрованим или нерегистрованим.

"Задатак стручног тима за процјену штете биће да објективно утврди штете на пољопривредним домаћинствима и избјегне све могуће малверзације, преувеличавање штете", нагласила је Роквићева.

Она је додала да ће сви ресурси Министарства, надлежних института и факултета бити на располагању пољопривредним произвођачима.

Роквићева је нагласила да су у поплавама угрожена најпродуктивнија подручја у пољопривредној производњи у Републици Српској, што ће се одразити на количину произведене хране и лични доходак пољопривредника.

Када је ријеч о поскупљењима, она је истакла да цијене на тржишту не диктира Република Српска, али да не би требало доћи до раста цијена због смањења производње.

Роквићева сматра да до раста цијена може доћи локално, усљед недостатка основних животних намирница.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић истакао је да је ресорни министар именовао четири стручна тима и то тим за процјену штета у пољопривредној производњи, тим за
анималну производњу и безбједност хране, тим за процјену штете на водопривредним објектима и тим за процјену штете у шумарству.

"Донесена је наредба да се у цијелости мобилишу сви кадрови ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, чијих је 70 запослених на терену. Осим тога, посебна упутства дата су ветеринарским службама, које треба да се посвете заштити животиња и намирницима животињског поријекла", рекао је Пашалић.

Он је нагласио да је дефинисана јединствена методологија утврђивања штете на пољопривредним површинама, у биљној и анималној производњи, као и да се све активности проводе у координацији са општинским комисијама за процјену штета.

"Желимо и да дамо препоруке произвођачима како да поступе у овој ситуацији. Морамо да објаснимо произвођачима како да обнове производњу, да обезбиједе производњу кукуруза у условима када су агротехнички рокови истекли и слично", појаснио је Пашалић.

Коментари / 0

Оставите коментар