Naknada štete svim poljoprivrednicima

Nijedan poljoprivredni subjekat u Republici Srpskoj neće ostati uskraćen naknade štete nastale u poplavama, istakla je savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Gordana Rokvić.

Republika Srpska 21.05.2014 | 17:51
Naknada štete svim poljoprivrednicima

Ona je na konferenciji za novinare rekla da će procjena štete biti vršena na svim poljoprivrednim gazdinstvima, bez obzira da li je riječ o registrovanim ili neregistrovanim.

"Zadatak stručnog tima za procjenu štete biće da objektivno utvrdi štete na poljoprivrednim domaćinstvima i izbjegne sve moguće malverzacije, preuveličavanje štete", naglasila je Rokvićeva.

Ona je dodala da će svi resursi Ministarstva, nadležnih instituta i fakulteta biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima.

Rokvićeva je naglasila da su u poplavama ugrožena najproduktivnija područja u poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj, što će se odraziti na količinu proizvedene hrane i lični dohodak poljoprivrednika.

Kada je riječ o poskupljenjima, ona je istakla da cijene na tržištu ne diktira Republika Srpska, ali da ne bi trebalo doći do rasta cijena zbog smanjenja proizvodnje.

Rokvićeva smatra da do rasta cijena može doći lokalno, usljed nedostatka osnovnih životnih namirnica.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić istakao je da je resorni ministar imenovao četiri stručna tima i to tim za procjenu šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, tim za
animalnu proizvodnju i bezbjednost hrane, tim za procjenu štete na vodoprivrednim objektima i tim za procjenu štete u šumarstvu.

"Donesena je naredba da se u cijelosti mobilišu svi kadrovi resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, čijih je 70 zaposlenih na terenu. Osim toga, posebna uputstva data su veterinarskim službama, koje treba da se posvete zaštiti životinja i namirnicima životinjskog porijekla", rekao je Pašalić.

On je naglasio da je definisana jedinstvena metodologija utvrđivanja štete na poljoprivrednim površinama, u biljnoj i animalnoj proizvodnji, kao i da se sve aktivnosti provode u koordinaciji sa opštinskim komisijama za procjenu šteta.

"Želimo i da damo preporuke proizvođačima kako da postupe u ovoj situaciji. Moramo da objasnimo proizvođačima kako da obnove proizvodnju, da obezbijede proizvodnju kukuruza u uslovima kada su agrotehnički rokovi istekli i slično", pojasnio je Pašalić.

Komentari / 0

Ostavite komentar