Опрез при кориштењу хемикалија

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позива грађане и волонтере, ангажоване на чишћењу поплавама угрожених подручја, да посебну пажњу обрате на употребу хемикалија.

Босна и Херцеговина 21.05.2014 | 12:45
Опрез при кориштењу хемикалија

Виши стручни сарадник за хемикалије у Министарству Нина Пајовић истакла је да се производи из кућне хемије могу користити у ове сврхе, али да при томе треба водити рачуна о заштити.

"Неопходно је пажљиво прочитати информације које су дате на етикети производа и у складу с тим се придржавати упутства које је дао произвођач тог средства, у погледу начина употребе, дјеловања, заштите.Треба водити рачуна и о томе да ли је неко вријеме забрањено приступање третираном простору", упозорила је Пајовићева на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према њеним ријечима, уколико то произвођач налаже, неоходна је употреба одређене заштитне опреме, у сврху заштите руку, коже и лица.

"Сви који користе ова средства морају обратити пажњу на могућност настанка опасних реакција приликом употребе различитих препарата. Тако, на примјер, средства на бази киселине не смију се мијешати са средствима на бази хлора, као што су средства за дезинфекцију које грађани користе у домаћинству", напоменула је Пајовићева.

Она је истакла да, након употребе производа, амбалажу треба одлагати на прописан начин и не остављати је на мјеста која су доступна дјеци.

Пајовићева је додала да чишћење треба обављати у добро провјетреној просторији, а у случају појаве симптома тровања изаћи на свјеж ваздух или, уколико је потребно, затражити љекарску помоћ.

"Што се тиче прикупљања кућне хемије у организованим акцијама, ова средства донирају и грађани и произвођачи таквих препарата. Постоје и средства намијењена професионалним корисницима, која захтијевају посебан начин примјене и посебну опрему за примјену и таквих средстава, такође, има довољно", навела је Пајовићева.

Коментари / 0

Оставите коментар