Oprez pri korištenju hemikalija

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske poziva građane i volontere, angažovane na čišćenju poplavama ugroženih područja, da posebnu pažnju obrate na upotrebu hemikalija.

Bosna i Hercegovina 21.05.2014 | 12:45
Oprez pri korištenju hemikalija

Viši stručni saradnik za hemikalije u Ministarstvu Nina Pajović istakla je da se proizvodi iz kućne hemije mogu koristiti u ove svrhe, ali da pri tome treba voditi računa o zaštiti.

"Neophodno je pažljivo pročitati informacije koje su date na etiketi proizvoda i u skladu s tim se pridržavati uputstva koje je dao proizvođač tog sredstva, u pogledu načina upotrebe, djelovanja, zaštite.Treba voditi računa i o tome da li je neko vrijeme zabranjeno pristupanje tretiranom prostoru", upozorila je Pajovićeva na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njenim riječima, ukoliko to proizvođač nalaže, neohodna je upotreba određene zaštitne opreme, u svrhu zaštite ruku, kože i lica.

"Svi koji koriste ova sredstva moraju obratiti pažnju na mogućnost nastanka opasnih reakcija prilikom upotrebe različitih preparata. Tako, na primjer, sredstva na bazi kiseline ne smiju se miješati sa sredstvima na bazi hlora, kao što su sredstva za dezinfekciju koje građani koriste u domaćinstvu", napomenula je Pajovićeva.

Ona je istakla da, nakon upotrebe proizvoda, ambalažu treba odlagati na propisan način i ne ostavljati je na mjesta koja su dostupna djeci.

Pajovićeva je dodala da čišćenje treba obavljati u dobro provjetrenoj prostoriji, a u slučaju pojave simptoma trovanja izaći na svjež vazduh ili, ukoliko je potrebno, zatražiti ljekarsku pomoć.

"Što se tiče prikupljanja kućne hemije u organizovanim akcijama, ova sredstva doniraju i građani i proizvođači takvih preparata. Postoje i sredstva namijenjena profesionalnim korisnicima, koja zahtijevaju poseban način primjene i posebnu opremu za primjenu i takvih sredstava, takođe, ima dovoljno", navela je Pajovićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar