Занимљиве чињенице које се дешавају у свијету снова (ВИДЕО)

Јесте ли знали да и мушкарци и жене најчешће сањају да их партнер вара? Или да постоји могућност да у сну постанемо свјесни чињенице да сањамо и онда промијенимо ток или садржај сна? То су само неке од занимљивих чињеница које се дешавају у свијету снова.

Занимљивости 21.05.2014 | 07:06
Занимљиве чињенице које се дешавају у свијету снова (ВИДЕО)

Како настају снови и шта потиче њихов настанак у мозгу само су нека од питања на која можете пронаћи одговор у видеу. Но, која је сврха снова, то нико не зна. Према Дарвину снови би требали испунити неке биолошке потребе и пружити корист за природну селекцију. 
 
За вријеме спавања и током трајања снова нећете бити свјесни да сањате колико год ексцентричан или апсурдан сан био, но то не значи да не можете бити свјесни. То се онда зове луцидни сан - кад усред сна схватите да сањате па можете преузети контролу и промијенити ток или садржај сна. 
 
У већини снова користимо чуло вида, визуелну перцепцију, но што то значи за људе који су слијепи од рођења? И они сањају као и сви остали и углавном сањају готово исте ствари, осим што не користе чуло вида, већ остала чула при чему је доминантан звук. Слијепи људи пуно чешће имају ноћне море, а разлог томе још није познат.
 
Како преноси Тпортал, многе идеје и изуми људима су се јавили у сну, као нпр. шиваћа машина, теорија релативитета Алберта Ајнштајн, претраживач Гоогле, периодни систем елемената, инзулин и штошта друго.
 
У РЕМ стању налазимо се у најдубљем сну и тада наступа својеврсна тјелесна парализа, но пробудите ли се изненада из ове фазе дубоког сна, постоји могућност да вам се деси нешто што се зове парализа у сну - будни сте, али се не можете помакнути. И мјесечарење је феномен о којем се још увијек не зна пуно.

Коментари / 0

Оставите коментар